Taliban kerjab moslemitelt raha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad
Talibani võitlejad Foto: SCANPIX

Afganistanis tegutsev islamiäärmuslik liikumine Taliban esitas maailma moslemikogukondadele palve rahatoetuse saamiseks.

Vastav palve edastati Talibani kodulehel, edastab AFP.

Kabuli ülikolli poliitikauuringute keskuse juhi Abdul Waheed Wafa arvates on see palve osa Talibani propagandasõjast.

«Nad püüavad igal viisil näidata ja tõestada, et nende pühal sõjal on suur toetajaskond ning et nad saavad teotajatelt raha,» selgitas asjatundja.

Wafa arvates ei ole Taliban pankroti äärel ning neil ei ole rahapuudust.

Afganistan on maailma suurim oopiumitootja. 90 protsenti maailmas müüdavast oopiumist tuleb just sellest riigist.

Taliban on oopiumiäriga seotud ning saab sellest kasu.

Suured unimagunapõllud ja oopiumi tootmine on Afganistanis paikades, kus Talibani mõju on siiani väga suur – Kandaharis ja Helmandis.

ÜRO uimastite ja kuritegevuse vastu võitlemise büroo (UNODC) hiljutise raporti kohaselt kasvas möödunud aastal oopiumi tootmine seitse protsenti ja kasv jätkub siiani.

Afganistani ebastabiilne siseriiklik olukord, afgaanide vaesus ja suur vajadus raha järele ning oopiumi hea hind on need, mis aitavad oopiumi tootmisele kaasa.

ÜRO andmetel saab Taliban Afganistani oopiumituludest kümme protsenti. Ülejäänud osa tulust läheb valitsusele, eraettevõtjatele ja altkäemaksudeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles