Eesti on Euroopas esirinnas: iga päev uus HIVi nakatunu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtesti märgid.
HIV-kiirtesti märgid. Foto: Liis Treimann

HI-viiruse kandjate hulga poolest on Eesti Euroopas esirinnas juba aastaid, kuid kui varem oli viirus eelkõige süstivate narkomaanide mure, siis täna võib olla viirusekandja juba igaüks, kes on olnud kas või korra kaitsmata seksuaalvahekorras, kirjutab Õhtuleht.

«Kui me teame, et HIV peiteaeg võib olla kuni kümne aastat ja loeme kokku oma kaitsmata seksuaalvahekorrad selle kümne aasta jooksul, siis võib öelda, et igaüks on ohustatud, kes on vähemalt kord olnud kaitsmata seksuaalvahekorras,» ütleb muu hulgas HIV ennetustööga tegeleva Terve Eesti Sihtasutuse tegevjuht Keit Fomotškin.

Ta lükkab ümber eksiarvamuse, justkui oleks HIV asotsiaalide, süstivate narkomaanide ja muukeelse elanikkonna probleem. «HIV puudutab kõiki, levib järjest enam seksuaalsel teel ja kõige enam ohustatud on tööealised vanuses 25–49,» ütleb Fomotškin.

2011. aastal diagnoositi Eestis 370 uut nakkusjuhtu, mida on kümme korda rohkem kui Euroopas keskmiselt, kus uute HIV nakkusjuhtude arv on umbes 30 uut juhtu miljoni inimese kohta aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles