Poola sai kinnitust «väikesest Katõnist»

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni monument Varssavis.
Katõni monument Varssavis. Foto: SCANPIX

Poola on oma käsutusse saanud Nõukogude Liidu dokumendid, mis kinnitavad, et 1945. aastal hukati Augustowi metsas aset leidnud n-ö väikese Katõni käigus ligi 600 Poola kodanikku.


Sellise teatega tuli välja Poola Rahvusliku Mälu Instituut (IPN), kirjutab Poola raadio veebileht. «See on tõend, et poolakate tapmine oli inimsusevastane kuritegu,» ütles IPNi juht Lukasz Kaminski.

1945. aasta juulis peeti Kirde-Poolas Augustowi metsas kinni rohkem kui 7000 poolakat. Neist 562 pärast seda enam ei nähtud. IPN nimetas seda suurimaks Nõukogude Liidu kuritööks Poola territooriumil pärast Teist maailmasõda. Kadumajäänud olid seotud Poola sõjaaegse vastupanuliikumisega.

Ühe IPNi kätte jõudnud dokumendi autor on kindral Viktor Abakamov, kes juhtis 1945. aastal Punaarmee vastuluuret. Kindralmajor Gorgonovile saadetud läkituses palub Abakanov, et Oleckosse saadetaks lennuk kogenud vastuluureohvitseridega, kes viiksid ellu Augustowi metsades vahistatud bandiitide hukkamise.

IPNi kätte toimetas need dokumendid Vene inimõiguste organisatsioon Memorial.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles