Pakosta: lapse hooldushüvitise saaja peaks määrama perekond

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saadik lubaks ka vanavanematel jääda töölt koju haiget lapselast põetama.
Saadik lubaks ka vanavanematel jääda töölt koju haiget lapselast põetama. Foto: SCANPIX

Riigikogu liikme Liisa Pakosta arvates tuleks seadust muuta, et ka vanavanemad võiksid lapse haigestumise korral jääda last põetama ja saada selle aja eest hooldushüvitist.

«Kui laps jääb haigeks, peaks perel olema võimalus ise otsustada, kes perekonnast last hooldama jääb ning kellel on õigus saada haige lapse hooldamiseks kuluva aja kompenseerimiseks ette nähtud kuni 14-päevalist hooldushüvitist. Praegune seadusandlus seda ei võimalda,» ütles Pakosta täna riigikogus põlvkondade vahelise solidaarsuse arutelul.

Saadiku sõnul annaks selline seadusmuudatus lapselapse haigestumise korral võimaluse jääda hoolduslehele ka tööl käivatel vanavanematel. «Lisaks murele lapse tervise pärast tuleb lapsevanemal toime tulla ka murega oma töö ja muude kohustuste pärast,» leidis Pakosta. Ta lisas, et kahenädalane paus töölt põhjustab palgalõhet ning mõjutab nii lapsevanema karjäärivõimalusi kui ka võimalust tööd üldse saada.

«Kui perel oleks võimalus ise otsustada, kes perekonnast haigestunud last hooldab, saaksid nimetatud mured olulist leevendust. Samuti paraneksid töö- ja pereelu ühitamisvõimalused ning tõuseks tööandjate motivatsioon alla 12-aastaste laste vanemate töölevõtmiseks,» arvas saadik.

Sarnane võimalus on Pakosta sõnul olemas näiteks Rootsis, kus uuringute järgi on kõige õnnelikumad lapsevanemad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles