Soomelt küsitakse afgaani julgeolekujõudude toetuseks 15 miljonit eurot aastas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani politseinikud, kes peaksid ka pärast 2014. aastat jääma koalitsiooniriikide palgale.
Afganistani politseinikud, kes peaksid ka pärast 2014. aastat jääma koalitsiooniriikide palgale. Foto: SCANPIX

Soome välisministeerium kinnitas jutte, et Ameerika Ühendriigid palusid nende riigilt lisaraha Afganistani julgeolekujõudude toetuseks, kirjutab YLE viitega ajalehele Helsingin Sanomat.


Lehe andmeil tahab USA, et Soome toetaks pärast 2014. aastat Afganistani politsei ja sõjaväe ülalpidamist 15 miljoni euroga aastas.

Soome välisministeeriumi Ameerika ja Aasia osakonna peadirektor Elina Kalkku ei soovinud küsitud summa suurust öelda, küll aga lisas, et Ühendriigid on sellekohase palve esitanud kõigile praegu NATO rahvusvahelistes julgeolekuabijõududes (ISAFis) osalevatele riikidele. «Praegusel hetkel kaardistatakse, millised riigid saavad osaleda ja mil moel,» sõnas ta.

Soome toetab Afganistani sõjaväge ja politseid praegu läbi ÜRO ja NATO. Nüüd uurib põhjanaabrite välisministeerium võimalusi sinna suunatavate summade suurendamiseks. Kalkku sõnul peaks vastavasisuline otsus langetatama enne mais Chicagos peetavat NATO tippkohtumist.

Kuigi Soome NATOsse ei kuulu, võtab nende välisminister Erkki Tuomioja osa täna Brüsselis toimuva alliansi välis- ja kaitseministrite ning nende ISAFi partnerite kohtumisest. Eestit esindavad seal välisminister Urmas Paet ja kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran.

Paet ütles eile Postimehele, et Eesti kavatseb aastatel 2015-2017 Afganistani julgeolekujõudude toetuseks välja käia umbes 500 000 USA dollarit aastas. Juba nädala alguses teatas samasuguse summa samaks otstarbeks eraldamisest Läti.

Ühtekokku on Afganistani sõjaväe ja politsei ülalpidamiskuludeks pärast 2014. aastat, kui NATO vägedest suurem osa lahkuma peaks, hinnatud 4,1 miljardit USA dollarit aastas. Suurem osa sellest tuleb tõenäoliselt Ühendriikidelt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles