Talibani kahtlustatakse tüdrukutekooli mürgitamises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitüdrukud Kunduzi provintsis.
Koolitüdrukud Kunduzi provintsis. Foto: SCANPIX

Afganistani Takhari provintsi ametnikud usuvad, et sel nädalal aset leidnud rohkem kui 140 koolitüdruku ja nende naisõpetajate mürgitamise taga oli Taliban, kirjutab Raadio Vabaduse veebileht.


17. aprillil juhtunud mürgitamine tõi taas esile mure selle pärast, kuivõrd ohutu on afgaani naistel haridust omandada. Inimõiguslased meenutasid taas, et 2014. aastal lahkuma valmistuv NATO ei tohi julgeolekuvastutuse üleandmise käigus ohverdada naiste õigusi.

Takhari provintsi tervishoiuosakonna juhataja Hafizullah Safi sõnul kahtlustavad uurijad, et Rostaqi piirkonna tüdrukutekooli vee mürgitasid Talibani mässulised. Tema sõnul analüüsitakse nii kooli veevarusid kui ka mürgituse saanud tüdrukute vereproove.

«Nende tervislik seisund on nüüdseks hea,» ütles Safi ohvrite kohta, kes nüüd kannatavad tema sõnul veel peapöörituse, väsimuse ja kurnatuse all. «Uurimiste tulemused pole veel selgunud. Pole leidnud kinnitust, kas neid tõesti mürgitati või mõjutas neid hüsteeria, mis tekkis, kui nad nägid üht meest veepaagi juures, ning nad minestasid selle tulemusel.»

«Ehk ei teinud see mees midagi ja nad jäid haigeks selle psühholoogilisest mõjust,» pakkus Safi. «Me võtsime vereproove viielt tüdrukult, lisaks ka veest, ning saatsime need Kabuli, selgitamaks, kas oli mürgitamine või lihtsalt psühholoogiline seisund.»

Suurem osa haiglasse sattunud tüdrukuist ja õpetajatest olid enne haigestumist kooli veevarudest joonud. Sümptomid, mille üle nad kaebasid, olid tõsine iiveldus, peavalu ja peapööritus. Mõned jäid samas väidetavalt haigeks ka vaid teiste nägemisest.

Umbes 40 tüdrukut pääses haiglast samal päeval. Sadakond last ja nende õpetajad jäeti aga pikemalt haiglasse jälgimisele. Järgmise päeva keskpäevaks oli haiglas veel 15 tüdrukut, kelle seisund oli Safi sõnul stabiilne.

Taliban toimunu eest vastutust võtnud pole. Samas on see liikumine tuntud kui naiste hariduse vastane. Aastatel 1996-2001 Afganistanis võimul olles keelasid nad tüdrukutel kooliskäimise ning on ka oma hilisema võitluse jooksul naiste hariduse vastu astunud näiteks raketirünnakute ja koolide süütamistega, samuti koolitüdrukuid mürgitades ja neile hapet näkku visates. Lisaks on Taliban löönud maha tüdrukutekoolide õpetajate päid.

Afganistani haridusministeeriumi andmeil ründasid Talibani võitlejad ja nende poolehoidjad 2010. aastal tüdrukutekoole vähemalt 17 juhul mürgigaasiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles