Uganda toetab sõja korral Lõuna-Sudaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani sõdur vett rüüpamas.
Sudaani sõdur vett rüüpamas. Foto: SCANPIX

Uganda kaitseväe juhataja ütles täna, et Sudaani ja hiljuti iseseisvunud Lõuna-Sudaani sõja korral toetab tema oma põhjanaabrit Lõuna-Sudaani.


Sudaanist 2005. aasta rahuleppe alusel eraldunud Lõuna-Sudaani ja selle endise emamaa vahel on alates mullu juulist hoogustunud vägivald ja sõjalised kokkupõrked, mille tõttu kardavad piirkonna riigid täiemõõdulise sõja puhkemist.

Möödunud nädalal vallutas Lõuna-Sudaan Hegligi naftavälja, mida mõlemad enda omaks peavad, ja teatas, et taandub sealt vaid juhul, kui ÜRO saadab kohale neutraalse väe.

«Me ei kavatse niisama tegevusetult istuda. Me sekkume, sest oleme kannatanud Hartumi käsilaste sõja läbi,» ütles Uganda kaitsejõudude juht kindral Aronda Nyakairima ajalehele Daily Monitor.

Lehe andmetel tegi Nyakairima selle avalduse kolmapäeval pealinnas Kampalas piirkonna riikide sõjaväejuhtidega kohtudes.

«Meie rahvas Põhja-Ugandas kannatas ja luureandmed viitavad, et LRA on taas Hartumiga ühenduses,» lisas ta, viidates Uganda kurikuulsale sissirühmitusele Issanda Vastupanuarmee, kelle toetamises Kampala süüdistab Hartumit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles