Hollande liigub võidu poole

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande’i valimisplakatile kleebitud loosung soovitab valijatel võtta võim ja hääletada vasakäärmuslase Jean-Luc Mélenchoni poolt.
François Hollande’i valimisplakatile kleebitud loosung soovitab valijatel võtta võim ja hääletada vasakäärmuslase Jean-Luc Mélenchoni poolt. Foto: AFP / Scanpix

Kaks päeva enne Prantsusmaal toimuvate presidendivalimiste esimest vaatust näitavad arvamusuuringud sotsialist François Hollande’i kasvavat edumaad ametisoleva riigipea Nicolas Sarkozy ees.


Kuigi Sarkozy toetus on pärast märtsikuisele Toulouse’i tulistamisele järgnenud tõusu viimastel nädalatel taas kahanenud, ei näi Sarkozy muretsevat. «Ootame rahulikult,» sõnas Prantsuse meedia teatel valimiskampaaniast nähtavalt väsinud Sarkozy üleeile, kui avaldati kahe arvamusuuringu tulemused.

CSA küsitluse järgi hääletab ülehomme Sarkozy poolt 24 protsenti valijaist, kuid Hollande’ile annab oma hääle 29 protsenti valimiskastide juurde minejaist. BVA uuring lubab Hollande’ile kahepunktist võitu.

Kuigi vahe pole suur, ennustatakse kahe parema kandidaadi vahelises teises valimisvoorus kindlat võitu aga juba Hollande’ile. BVA küsitluse kohaselt võidab Hollande 6. mail toimuvas valimiste teises voorus Sarkozyd 56 protsendiga 44 vastu, CSA uuringu järgi edestab Hollande ametisolevat riigipead koguni 16 protsendiga.

Vahetult enne valimisi mitme oma senise liitlase toetusest ilma jäänud Sarkozy loodab siiski nn vaikiva enamuse häältele ehk valijatele, kes pole oma otsust langetanud. Samuti kutsus ta üles valijaid mitte hääletama paremäärmuslaste poolt, kuna tema sõnul tähendaks see oma hääle andmist Hollande’ile.

Sarkozy eduvõimalusi on vähendanud ka tema nurjunud eesmärk minna valimistele mõõduka paremtiiva ainsa kandidaadina, kuna tsentristist endine haridusminister François Bayrou püsib kindlalt esiviisikus. Just Bayrou toetajate häältele loodab Sarkozy aga valimiste teises voorus.

Kasvavat rahulolematust on ära kasutanud poliitilisi äärmusi esindavad kandidaadid. Vasakrinde liider Jean-Luc Mélenchon ja euroskeptikust parempopulist Marine Le Pen esindavad küll poliitspektri erinevaid värve, kuid nende programmides on mitmeid sarnasusi.

BVA uuringu järgi toetab ülehomme Le Peni 14, Mélenchoni 13 protsenti valijaist. CSA küsitluse järgi on vastavad näitajad 17 ja 15 protsenti.

Mélenchoni populaarsuse tõus on olnud nende presidendivalimiste iseärasuseks ning viimati võis seda näha läinud laupäeval Marseille’s, kus tema kümned tuhanded toetajad punalippe lehvitasid.

«Me kirjutame uut lehekülge vasakpoolsuse ajaloos. Meie oleme vasakpoolsuse renessanss,» kuulutas Mélenchon rahvahulgale, kes skandeeris: «Vastupanu! Vastupanu!» Vastupanu seisneb rahulolematuses kriisivastase kokkuhoiupoliitikaga, mida nii Sarkozy kui ka Hollande on lubanud jätkata.

Sotsialistidest lahku löönud ja 2008. aastal oma erakonna asutanud Mélenchoni tõus võib trumbid kätte mängida tema endisele erakonnakaaslasele Hollande’ile, kes valimiste teises voorus just Mélenchoni toetajate häältele loodab.

Selle kinnituseks on kas või asjaolu, et kuigi Mélenchon on oma kampaania jooksul Hollande’i korduvalt mõnitanud, on viimane andnud mõista, et ta ei löö vasakäärmuslase ees kinni uue valitsuse ust.

Prantsusmaa presidendikandidaadid

•    Nicolas Sarkozy (57) – Rahvaliikumise Liit (UMP), ametisolev riigipea. Lubab vähendada immigratsiooni, maksustada suurettevõtete tulusid ja viia riigieelarve tasakaalu 2016. aastaks.

•    François Hollande (57) – Sotsialistlik Partei (PS), valitsuskogemust pole. Lubab aastas üle miljoni euro teenivatele isikutele kehtestada 75-protsendilise maksumäära, tühistada Sarkozy maksusoodustused, langetada pensioniea tagasi 60 aastale ja üle vaadata ELi uue fiskaalleppe.

•    Marine Le Pen (43) – Rahvusrinne (FN), Euroopa Parlamendi saadik. Lubab EList ja NATOst välja astuda, frangi uuesti kasutusele võtta, sulgeda sisserände piiramiseks piirid, taastada surmanuhtluse ja kaitsta kodumaiseid ettevõtteid.

•    Jean-Luc Mélenchon (60) – Vasakrinne, endine kutsehariduse minister. Lubab tõsta alampalga 1700 eurole, alandada pensioniiga 60 aastani ja fikseerida maksimaalsed palgaerinevused.

•    Teisi kandidaate: François Bayrou, Nathalie Arthaud, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Eva Joly, Philippe Poutou.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles