Õiguskantsler: ootealatasu ei tohi kõigilt piiriületajatelt võtta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt
Luhamaa piiripunkt Foto: Sille Annuk

Õiguskantsler Indrek Teder asus seisukohale, et eelnevalt internetis ootejärjekorra koha võtnud ja selle eest tasunud sõidukilt, mis suunatakse ootealalt kohe piiripunkti, ei tohi eraldi ooteala kasutamise tasu võtta.

Teder saatis siseministrile ettepaneku kõrvaldada seaduserikkumine tasu võtmisel Koidula ja Luhamaa piiripunktide juures asuvate ootealade kasutamise eest. Samuti palus õiguskantsler kontrollida tasu võtmise praktikat Narva piiripunkti juurde kuuluvatel ootealadel.

Seoses sõidukite järjekorraga piiripunktides rakendus 01.08.2011 uus piirületuskord, mille raames on politseil õigus suunata piiri ületada soovivad sõidukid enne piiripunkti sisenemist ootealale. Samuti loodi võimalus registreerida sõidukile järjekorrakoht elektroonilise piirijärjekorra broneerimise süsteemis. Tänu eelbroneerimise võimalusele võib aga tekkida olukord, kus ainus teenus, mida ooteala haldaja piiriületajale osutab, on sõiduki piiripunkti suunamine.

Õiguskantsler analüüsis talle esitatud avalduste põhjal, kas sellisel juhul võib sõidukijuhilt võtta ooteala kasutamise tasu, mis näiteks Luhamaa piiripunktis on B-kategooria sõidukitel 2,50 eurot ning C- ja D-kategooria sõidukitel 9 eurot.

Tederi hinnangul sel juhul ooteala kasutamise tasu võtta ei tohi - eeldusel, et piirile saabunud sõiduk on eelnevalt piiriületuse soovi internetis registreerinud ning selle eest tasunud (hetkeseisuga on piiriületuse ootejärjekorra koha võtmise tasu 1,10 eurot).

Õiguskantsleri menetluse käigus selgus, et praktikas peavad kõik Luhamaa ja Koidula piiripunktide ootealadele suunatud mootorsõidukid maksma tasu ooteala kasutamise eest, sõltumata ootealal viibimise kestusest ja isegi siis, kui sõiduk läbib ooteala üksnes andmete esitamiseks ja tõkkepuude avanemise ootamiseks.

Seetõttu esitas õiguskantsler siseministrile mitu ettepanekut, kuidas tagada sõidukite piiriületuse korraldamine kooskõlas seadusega. Ennekõike tuleb lõpetada ooteala kasutamise eest tasu võtmine juhul, kui sõiduk ei kasuta muid ooteala teenuseid peale piiripunkti suunamise.

Tederi sõnul on ooteala tasu võtmine õiguspärane siis, kui sõidukijuht registreerib piiriületuse järjekorrakoha ooteala haldaja vahendusel ja jääb ootealale ootama piiriületust või kui internetis järjekorrakoha broneerinud sõiduk kasutab ootealal peale piiripunkti suunamise ka teisi teenuseid.

Õiguskantsler selgitas, et kõnealune ettepanek on tehtud nõndanimetatud ombudsmani menetluse tulemusena. Erinevalt kohtuotsusest ei ole see õiguslikult siduv ega vabasta kedagi kohustusest alluda piiril avalikku korda tagavate isikute korraldustele.

Ettepaneku täitmist kontrollib õiguskantsler järelmenetluse raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles