Pettunud päästjad loobuvad tööst teises komandos

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekomando.
Päästekomando. Foto: Mihkel Maripuu

Üheksa päästekomandot suletakse juba vähem kui kuu aja pärast, 16. mail. Kuigi kõigile seetõttu töö kaotavatele päästjatele pakuti ametikohta allesjäävates komandodes, otsustas neljandik meestest päästja elukutsest loobuda.


«Ma tulin tööle ikka Võsu komandosse, mitte pakutud Loksale või Kundasse – Loksale on Võsult 27 kilomeetrit, Kundasse 50,» tõi Võsu päästekomando meeskonna vanem Tiit Reinhold välja ühe põhjuse, miks ta komando sulgemisel päästja ametiga hüvasti jätab.

Reinholdi sõnul ühistransporti tööl käimiseks piirkonnas ei eksisteeri ja kasutama peaks isiklikku autot. «Kulud tulevad otsa ja need tuleb endal kanda,» rõhutas ta, kuigi nentis, et uues kohas saaks siiski palga suhtes lisa, kuna Võsu komando kategooria on madalam. Samas tuleks tal asuda madalamale ametikohale ja see on teiseks lahkumise põhjuseks.

Reinholdil ei ole plaani, mida ta edasi tegema hakkab, kuid ta nimetas senikaua mujal komandos töötamist lihtsalt aeglaseks surmaks.

«See ei muuda asja – süsteem on mäda ja on läinud järjest kehvemaks,» kritiseeris ta, rääkides, et on oma tööaja käigus näinud korduvalt ameti ümberkorraldamise skeeme. Ta meenutas, et varem lubati komandosid mitte puutuda, olevat öeldud, et reform puudutab ainult juhtkonda, kuid nii ei läinud.

Komandopealik Andrus Aasmäe rääkis, et praegu on Võsul kümme päästjat, kellest kaheksa võtsid uue koha pakkumise vastu. Enamik neist läheb tööle 50 kilomeetri kaugusele Kundasse, kuigi elavad Võsul. «Ega siin nutta ole midagi, seda on aastaid ette valmistatud,» rääkis Aasmäe sulgemise otsusest.

Päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe kinnitas, et komandode sulgemise ettevalmistustööd kestavad – tuleb suhelda kohalike omavalitsustega, vara üle anda ja lahendada muid jooksvaid küsimusi.

«Osa komandosid suudab 16. maist jätkata vabatahtlikuna, osa puhul on veel asju, millega tegeleda, näiteks hoonete küsimus.»

Kahes komandos pole juba praegu enam valvet. Sakus pole ühtegi meest valves olnud eelmise aasta jõuludest. Suletud on ka Emmaste komando.

Vallimäe kinnitas, et suletavate riiklike komandode päästjatele pakuti kõigile tööd teistes komandodes ja 70 mehest võttis töö vastu 52.

Aasmäe hinnangul oleks ametist loobujaid rohkem, kui ajad oleksid paremad. Ta lisas, et praeguse komando asemele plaanitakse Võsule luua vabatahtlik komando. See moodustataks praeguste päästjate ja endiste kolleegide baasil. Kolmest autost kaks jääks vabatahtlike kasutusse. Maja jääks valla hallata.

Teine suletav päästekomando asub Palamusel. Selle pealik Jaanus Sepp kinnitas, et ükski päästja töötuks ei jää. «Kuus meest on planeeritud Tabivere komandosse, kolm meest Jõgevale ja üks mees Mustveesse,» loetles Sepp. Need kohad jäävad Palamuselt paarikümne kilomeetri kaugusele.

Mõnevõrra muutuvad ametikohad. «Praegu on Palamuse komandos viis meeskonna vanemat, aga need kohad on uutes komandodes hõivatud,» tõi Sepp välja. «Ametnikud viiakse üle juhtivpäästjateks. See tähendab astet allapoole, aga palgavahe on suhteliselt väike.»

Sepp meenutas, et kui komando sulgemise otsus teatavaks tehti, olid päästjad sellele alguses täiesti vastu.

«Kohalikud mehed mõtlevad kodukandi turvalisusele, mis riikliku komando sulgemisega natuke ikka muutub, aga praegu tegeleme ka vabatahtliku poolega,» sõnas Sepp. «Huvilisi on ja me loodame, et saame vabatahtliku komando tegutsema.»

Suletava Puka komando pealik Heikki Must võttis asja kokku nii: «Parem kiire lõpp kui lõputu õudus. Kümne aasta jooksul ei suudetud depoos teha mitte mingisugust remonti. Käis ainult üks vindumine.»

Kõik Puka komando kuus päästjat võtsid uues kohas töö vastu. Musta sõnul saab neil seetõttu palk olema kümme protsenti suurem, mis peaks korvama ligi 20 kilomeetrit pikema sõidu tööle isikliku autoga, sest ühistransporti, mis võimaldaks tööl käia, maal pole.

Päästekomandod

•    16. mail suletakse Palamuse, Võnnu, Emmaste, Leisi, Puhja, Puka, Saku, Võsu ja Kanepi komando.

•    Selle tulemusel saavad aasta lõpus aastaringse elupäästevõimekuse järgmised komandod: Järvakandi, Narva-Jõesuu, Tõrva, Vändra, Kunda, Mustla, Otepää, Räpina, Vastseliina, Häädemeeste, Kärdla, Pärnu-Jaagupi, Alatskivi, Antsla, Mustvee, Tabivere, Kihelkonna, Kilingi-Nõmme, Koeru, Kohila, Käina, Orissaare, Risti, Mõniste, Aravete.

•    Komandosid on suletud ka varem. Võrreldes 2007. aastaga on komandode arv langenud 98-lt 81-le.

•    Päästjate arv on selle ajaga kahanenud vähem: 1754-lt 1735-le.

Allikas: päästeamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles