Enamik Wikipedias leiduvast on meeste kirjutatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik Wikipedias leiduvast on meeste kirjutatud
Enamik Wikipedias leiduvast on meeste kirjutatud Foto: SCANPIX

Internetientsüklopeedias Wikipedias leiduvast enamik on kirjutatud meeste poolt.

Wikipedia erinevatele lehekülgedele informatsiooni lisajatest vaid üheksa protsenti on naised, edastab Helsingin Sanomat.

Wikipedia taga oleva Wikimedia fondi sõnul on see tendents ohtlik, kuna meeste mõju on selles entsüklopeedias naiste omast märgatavalt suurem.

«Naiskirjutajate vähesus teeb muret. Meie eesmärgiks on luua sooline tasakaal. Naiste osakaal peaks kasvama 25 protsendini,» teatas Wikimedia.

Soolist jagunemist ei ole otseselt näha artiklite sisus, kuid tuleb esile erinevate teemade kajastamisel.

Näiteks tehnikaga seotud teave on sügavama ja laiema sisuga kui näiteks moest ja kangastest olev informatsioon.

«Ka spordi kohta on Wikipedias üsna palju, kuid näiteks kunsti on minimaalselt,» tõdes Soome Wikipedia esindaja Timo Jyrinki.

Jyriniki sõnul on Wikipedia käivitamisest alates olnud sellega seotud palju tehnika ja teadusega hästi kursis olevaid noori mehi ning on siiani.

Wikimedia püüab luua olukorra, et naised oleks ka Wikipediasse kirjutamisest huvitatud.

«Kui keegi soovib hakata Wikipediale kaastööd tegema, siis hea on alustada sellest, kui vaadata, milliste teemade kohta tekst seni puudub,» lisas Jyrinki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles