Afganistani-USA partnerluslepe ootab presidentide allkirju

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai ja Barack Obama mullu septembris Washingtonis.
Hamid Karzai ja Barack Obama mullu septembris Washingtonis. Foto: SCANPIX

Afganistan ja USA on saanud valmis esialgse versiooniga strateegilise partnerluse leppest, mis määratleb Kabuli ja Washingtoni suhteid pärast 2014. aastat, kui suurem osa NATO vägesid peaks Afganistanist lahkuma, kirjutab AFP.


Afganistani presidendi kantselei teatel ootab leping nüüd mõlema riigi presidendi allkirju. Täpsemat infot kahe riigi presidentide ja parlamentide ette ülevaatusele saadetava dokumendi sisu kohta ei antud.

Kabul seadis lepingu sõlmimisele kaks eeltingimust. Nad soovivad endale täielikku kontrolli praegu ameeriklaste hoole all oleva Bagrami vangla ning erivägede Talibani vastu suunatud ööoperatsioonide üle. Kontroll ööreidide üle on antud afgaanidele ning Bagramis ollakse poole peal kuus kuud kestma planeeritud üleminekuajaga.

AFP meenutab, et Iraagi puhul lõppesid kõnelused analoogse leppe üle lõpuks sellega, et USA tõi kõik oma väed välja, sest ei nõustunud Bagdadi seatud tingimusega, et kohalikud kohtud peavad saama õiguse ameerika sõdurite üle õigust mõista.

Afganistanis on kõnelusi keerukamaks muutunud möödunudkuine intsident, kus USA sõdur tungis omal käel afgaani külla ning mõrvas seal 17 süütut külaelanikku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles