Läti valitsukoalitsioon toetab referendumite algatamise raskendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlanna suvisel referendumil parlamendi laialisaatmise üle.
Lätlanna suvisel referendumil parlamendi laialisaatmise üle. Foto: SCANPIX

Läti valitsuskoalitsioon otsustas esmaspäeval toetada seadusparandusi, mis raskendavad rahvahääletuse algatamise protsessi, suurendades muu hulgas referendumi väljakuulutamiseks nõutavate toetusallkirjade arvu, ütles koalitsiooninõukogu kohtumise järel peaminister Valdis Dombrovskis.

«Jõudsime koalitsioonis üksmeelele, et peaksime sellega edasi liikuma,» ütles peaminister.

Rahvahääletuste seaduse paranduse teine lugemine toimub parlamendis neljapäeval.

Läti president Andris Bērziņš on samuti toetanud ettepanekut raskendada rahvahääletuste algatamise protsessi, suurendades muu hulgas referendumi väljakuulutamiseks nõutavate toetusallkirjade arvu. Bērziņši sõnul tähendab demokraatia valikuvõimalust ja vastutust tehtud valiku eest. Parlamenti valib rahvas ja parlament esindab seadusloomes rahvast.

«Kui me tahame kehtestada korra, et referendum on peamine otsustamise viis, siis milleks meile parlament?» esitas ta retoorilise küsimuse.

«Referendum on vaid nõupidamise, mitte seadusloome instrument,» lisas riigipea.

Läti president on toonud muu hulgas eeskujuks ka Eestit ja Leedut, kus on tema sõnul palju kaasaegsem suhtumine referendumikorraldamise reeglitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles