Väliseestlased: kellelgi pole õigust ESTOsid lõpetada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ESTO märk.
ESTO märk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) aastapeakoosolekul otsustati, et ESTO bränd ja liikumine ei ole ühegi inimese ega organisatsiooni juriidiline omand ning kellelgi ei ole õigust ESTOsid lõpetada.

«Seega, kui leidub võimalikke korraldajaid, kellel tahtmist ja algatusvõimet ESTOt läbi viia, oleks ebakohane sellist ettevõtmist takistada või taunida, pigem seda tiivustada,» vahendab Eesti Elu eelmisel nädalal Tallinnas kogunenud 12 maa eestlaste esindajate otsust.

ESTOde püsimise tähtsus esitati mullu ka Eestlaste Kesknõukogu Kanadas (EKN) poolt, kui teema taas avalikuks debatiks puhkes.

Ka otsustati, et kuigi ÜEKN aktiivselt ei otsi uusi ESTO korraldajaid, täidab ta siiski edaspidi oma seni kestnud ülesannet järgmise ESTO asukohamaa kinnitamisel, olles ainsaks ülemaailmseks eestlaste foorumiks võõrsil.

Eestlaste Kesknõukogu Kanadas (EKN) esindajad teatasid ÜEKNi koosolekule, et kuue kuu jooksul teeb EKN otsuse, kas 2018. aastal ESTOt, mis oleks osa Eesti vabariigi 100. aasta juubeli tähistamisest, on võimalik korraldada Torontos. Sellega oleks ESTOde järjekestvus garanteeritud vähemalt 2018. aastani.

Kultuuriminister Rein Lang aga saatis mõne aja eest laiali kirjad, kus uurib, kuidas ESTOde tegevust väärikalt lõpetada.

Kultuuriministeeriumist öeldi, et ministrit ajendas kirja kirjutama teadmine, et ESTO lõpetatakse. «Meie peamine küsimus oli see, et kui ESTO lõpetatakse, siis kuidas seda teha võimalikult väärikalt,» selgitas ministeeriumi pressiesindaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles