Moskvas lepitakse kokku Eesti-Vene piiripunktide koostöös

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luhamaa piiripunkt.
Luhamaa piiripunkt. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna kohtuvad Moskvas Venemaa Föderatsiooni riigipiiri arendamise föderaalse agentuuri ja Eesti siseministeeriumi esindajad, et allkirjastada Eesti-Vene riigipiiri läbilaskepunktide ületamiskorra muutmise protokoll.

«Eesti ja Venemaa sõlmisid kokkuleppe läbilaskepunktidest riigipiiri ületamiseks kümme aastat tagasi, kuid kuna Eesti on vahepeal saanud Schengeni liikmeks, vajab osa sätteid muutmist,» ütles siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort, kes Eesti poolt sellele lepingumuudatusele alla kirjutab.

Ta lisas, et Schengeni kontekstis saab rääkida piiripunktidest, mille kaudu saavad piiri ületada kõik isikud võrdsetel tingimustel. Seni kehtinud lepingu kohaselt sellist võimalust kõikides Eesti-Vene piiripunktides polnud. «Täna uuendatava lepingu muudatusena sätestatakse alaliseks piiripunktiks Narva-2 ja Saatse, kus tulevikus saavad piiri ületada kõik Eestis ja Venemaal alaliselt elavad isikud sõltumata kodakondsusest,» ütles Koort. Senise, 2002. aastal sõlmitud lepingu alusel said piiri ületada vaid mõlema riigi kodanikud ning kodakondsuseta isikud.

Samuti allkirjastavad osapooled lepingu koostöö ja infovahetuse tõhustamiseks Vene-Eesti piiripunktide töö korraldamise vallas.

Koorti sõnul mõistavad mõlemad pooled tihedama koostöö vajadust vastastikkust huvi pakkuvates küsimustes ja soovivad sellise koostöö edasist laiendamist ja tugevdamist. «Antud lepinguga sätestatakse infovahetuse organiseerimise põhimõtted ning valmisolek sünkroniseerida ühiste piiripunktide arendamise plaane. Meie peamine eesmärk on koos arendada piiripunkte, et läbilaskevõime oleks maksimaalne,» ütles Koort.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles