Saksa ja Poola püüavad ohjeldada piiril tegutsevaid vargaid

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa-Poola piirilinn Görlitz ehk Zgorzelec.
Saksa-Poola piirilinn Görlitz ehk Zgorzelec. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja Poola ametivõimud tihendavad koostööd piirialal, et panna piirl varaste tegutsemisele.

Probleemid kahe riigi vahelisel piiril suurenesid oluliselt pärast seda, kui Poola liitus viis aastat tagasi Schengeni viisaruumiga ja piiriületajate kontrollimine lõppes. See aga on andnud vabad käed kurjategijatele.

«Autode ärandamised, jalgrataste vargused ja kodudesse sissemurdmised. Minugi kodurajoonis hakkavad tihti silma lõhutud välisuksed,» rääkis Poola-Saksa piiri lähistel asuvas Frankfurt an der Oderis elav mees Soome ringhäälingule.

«Olukorda saaks paremaks muuta üksnes politseinike arvu suurendamisega. Aga ega ka politseinikud igale poole ei jõua,» lisas ta.

Statistika näitab, et piiril sooritatud kuritegu on päris tulus. Eelmisel aastal varastati ligi 4000 autot ehk enam kui kümme autot 24 tunniga. Kannatatute jaoks lõppes positiivselt vaid 16 protsenti vahejuhtumitest.

Saksa ja Poola siseministrid arutasid olukorda Frankfurdis ning otsustasid senisest veelgi enam tõhustada poltseinike ja tolliametnike koostööd. Plaanitakse moodustada ühiseid politseipatrulle, järelevalvekeskusi ja muuta infovahetus senisest konkreetsemaks.

Pressikonverentsil oli siseminister Jacek Cichocki selgelt hämmeldunud Poola piiri lekkimist puudutavate küsimuste üle. «Minu arvates me oleme näidanud juba ammu ja korduvalt, et Poola suudab kaitsta ELi välispiiri,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles