Vare: kriisist väljatulemiseks on vaja massilist ümberõpet

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA üheks prioriteediks on tänavu ehitusvaldkonna kontrollimine.
MTA üheks prioriteediks on tänavu ehitusvaldkonna kontrollimine. Foto: Caro / Scanpix

Transiidiekspert Raivo Vare sõnul on Eestil kui paindlikul ja väiksel riigil võimalus kiiremini majanduskriisist välja tulla, kuid selleks on vaja hakata aktiivselt tegutsema, näiteks hakata inimesi massiliselt ümber õpetama.

«Meie majanduse struktuur on täna võtmeküsimus ja väljatulek oleneb sellest, kas nüüd /.../ , kasutades oma majanduse väiksust, paindlikkust, suudame luua uue konkurentsivõimelise majandusmudeli või mitte,» rääkis Raivo Vare ETV hommikusaates «Terevisioon».

Tema sõnul räägitakse praegu, et ülemaailmne majanduskriis võib parimal juhul kesta kaks-kolm aastat.

«Meie kui suhteliselt paindlikud võime sellega enam-vähem samas graafikus toime tulla. Aga kui jätkame pöialde keerutamist, siis suure tõenäosusega see passiivne kohandumine võtab meil rohkem aega ja see on ohtlik,» selgitas ta.

Inimesed aidata uutele radadele

Vare sõnul on kõik valitsused kõigi kriiside ajal tegelenud inimeste ümberõppega. «Uues majandusmudelis on vaja teistsuguseid oskusi, suhtumist. Seda tuleb lausa õpetada,» toonitas ta.

Vare kinnitusel on inimeste n-ö suunamine uutele radadele just valitsuse ülesanne. Ta lisas, et Eestil on küll vastav programm olemas, aga samas võib lehest lugeda, et töötuid ei jõuta vastavas büroos isegi teenindada. «Rääkimata sellest, et inimesed, kes tahavad õppida, peavad kolmveerand aastat ootama. Midagi on väga viltu,» sõnas Vare.

Sotsiaalabisüsteem eeldab tööl käimist

Tööandjate keskliidu juhi Tarmo Kriisi sõnul ei ole Eesti sotsiaalabisüsteem arvestanud selliste olukordadega, nagu nüüd on tekkinud.

«Süsteem eeldab, et inimesel on olemas töökoht. OK, palk on väike, et siis riik paneb mingi toetusosa juurde ja inimene saab oma elementaarsed vajadused rahuldatud,» kirjeldas ta tänast olukorda.

Kriis ennustas, et nüüd tekivad olukorrad, kus terved pered jäävad ilma tööta ning siin peab riik appi tulema.

«Tuleb vähendada neid toetusi, mida helikopteri pealt jaotatakse ja suunata raha sinna, kus vajadus on kõige suurem,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles