Toomas Peek: naiste kohustuslik ajateenistus ohustaks rahva püsimist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Laura Oks/Postimees

Eesti reservohvitseride kogu esimees, kaptenmajor Toomas Peek leiab, et naistel võiks olla võimalus ajateenistus läbida, kuid selle kohustuslikuks tegemine seaks küsimärgi alla rahva jätkusuutlikkuse.

«Ma arvan, et naistel peaks olema võimalus [ajateenistuses] osaleda,» vahendab ERR Uudised Peegi arvamust, et kui ajateenistusega kaasneva vastutuse kandmine on naisele nii füüsilises kui muus mõttes jõukohane, peaks seda talle soovi korral võimaldama, kuid mitte kohustuslikuks tegema.

«Arvestades aga naise emaksolemise funktsiooni ja võib-olla muid ülesandeid tekib küsimus, kas sellesse elutsüklisse oleks vägivaldselt mõistlik sundkoormist programmeerida,» ütles Peek ja lisas, et ajalooliselt on ühiskonnas välja kujunenud meeste ja naiste rollijaotus ning ressursse tuleb jaotada mõistlikult.

«Vaadakem tänast iivet – kui me sellest õhukesest ühiskonnast (õhukesest eelkõige inimressursi tähenduses) võtame ära veel mingisuguse lõigu [naiste] elust, siis meie jätkusuutlikkus rahvusena on väga suure küsimärgi all,» hoiatas Peek.

Samuti pole tänased noored naised ajateenistuseks piisavalt ette valmistatud, kuna koolides on vähe kehalist kasvatust, märkis reservohvitseride kogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles