Talgupäeval oodatakse teateid katmata kaevudest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) ja päästeamet kutsuvad eestimaalasi Teeme Ära talgute raames teada andma katmata kaevudest ja muudest sarnastest ohtlikest rajatistest.

Ohtlikest rajatistest saab teatada päästeala infotelefonile 1524 ja seda ka edaspidi, pärast talgupäeva. Esmase ohu kõrvaldamiseks võiks inimene ise ohuala olemasolevate vahenditega märgistada või piirata.

TJA peadirektori asetäitja Kaur Kajaku sõnul on tehnovõrkude kaevusid, vanu veevõtukaevusid, maa-aluseid keldreid, mahuteid ja muid selliseid rajatisi üle Eesti väga palju, kuid paraku puudub ülevaade nende asukohtadest ja seisukorrast.

«Sellistest ohtlikest rajatistest põhjustatud õnnetusi toimub lubamatult palju. 5. mai talgupäev on hea võimalus kaasata üle Eestimaa võimalikult palju inimesi, kes saaksid anda oma panuse ümbritseva elukeskkonna ohutumaks muutmisele,» lisas Kajak.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür märkis, et katmata ohtlike kaevude teema on väga oluline ja läheb inimestele korda.

«Talgupäeva meeskonna poole on pöördunud päris palju inimesi, sooviga ühiselt kaasa aidata ohtlike kaevudega seotud probleemi lahendamisele,» rääkis Tüür. «Teeme Ära talgupäeval osalevad kümned tuhanded eestimaalased – need on inimesed, kes märkavad ja hoolivad ümbritsevast keskkonnast. Ohtlikest kohtadest teatamisega saame lisaks väärt talguettevõtmistele üheskoos teha ka ühe suure heateo: hoida ära mõnegi kurva õnnetuse.»

Sõltuvalt infotelefonile laekunud rajatise kirjeldusest otsustatakse, kas päästjatel või politseil on vaja kohe reageerida või teavitatakse kohalikku omavalitsust või Tehnilise Järelevalve Ametit, kes selgitab välja rajatise omaniku ning teeb vajadusel ettekirjutuse ohutuse tagamiseks vajalike tegevuste kohta.

Kohalik omavalitsus jälgib ka ettekirjutuse täitmist ning saab selle täitmata jätmise korral omaniku vastutusele võtta ja rakendada omalt poolt meetmeid ohutuse tagamiseks.

Lisaks on selliste ohtlike rajatiste kaardistamiseks loodud spetsiaalne Maa-ameti kaardirakendus, kuhu kantakse andmed kõigi avastatud ohtlike rajatiste kohta. Ehitusjärelevalve teostajatele on kaardirakendus heaks tööriistaks, mille kaudu saab muuhulgas jälgida ohtlike rajatiste staatust ehk kas ja mil määral on ohu kõrvaldamisega tegeletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles