Toobal: ma ei usu, et nad käituvad aumeestena

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et saatis endistele tippliikmetele liikmemaksu võlanõude erakonna väärtuste ja rahalise seisu kaitseks, ent ei usu, et liikmed võlad ära maksavad.

Toobali sõnul said liikmemaksu tasumist nõudva kirja vaid erakonnast lahkunud tipp-poliitikud Deniss Boroditš, Rainer Vakra, Vilja Savisaar-Toomast ja Siiri Oviir.

Neile kõigile rakendus parteis oleku ajal põhikirja punkt, mille kohaselt peavad riigikogu ja europarlamendi liikmetest erakondlased tasuma kõrgendatud liikmemaksu, mis on seitse protsenti nende brutopalgast.

Toobali sõnul on riigikogu lihtliikme igakuine liikmemaks ligi 260 eurot ja europarlamendi liikme oma umbes 580 eurot. See näitab, et neljal patustajal on liikemaks võlgu mitme kuu eest.

«Saatsin kirja kahel põhjusel: neile väga meeldib rääkida sellest, et erakond ja selle liikmed peaksid olema rohkem moraalsed, eetilised ja õiglased. Nad võiksid seda näidata ka oma tegudes. Teiseks on vastavalt põhikirjale kohustus liikmemaks tasuda ja loomulikult on erakond selle raha oma tuludesse arvestanud,» põhjendas Toobal.

Peasekretär tõi näiteks samuti erakonnast lahkunud Lembit Kaljuvee, kes oma võla ka pärast erakonnaliikmeks oleku lõppemist ikkagi ära tasus. «Saatsin talle 12. aprillil sama kirja, Lembit oli nii aus mees, et tasus ära isegi siis, kui ta enam liige ei olnud.»

Võlgade kättesaamist Toobal kuigi tõenäoliseks ei pea. «Ütlen ausalt, et mul usku ei ole, et nad nii käituvad nagu Lembit – ausa mehena.» Seda näitab Toobali sõnul ka see, et meeldetuletusi on erakonna endistele tipp-poliitikutele saadetud igakuiselt, kuid tulemuseta. «See oli viimane kiri, rohkem ma sel teemal ei kirjuta,» lubas Toobal.

Võlgade kättesaamiseks pole Keskerakonnal plaanis sanktsioone rakendada ja kohtuteed ei tule endiselt liikmetel jalge alla võtta. «Loodame nende südametunnistusele,» summeeris Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles