Mereväelased tegid kahjutuks kaks miini

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil  miinitõrjelaev Sakala
Pildil miinitõrjelaev Sakala Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Miinijahtija Sakala mereväelased leidsid eile Hiiumaa põhjarannikult kaks saksa põhjamiini TMB ja tegid need ka sealsamas kahjutuks.

Esmaspäeval alustasid mereväelased kaks nädalat kestvat siseriikliku miinitõrje operatsiooni Hiiumaa põhja- ja idarannikul.

Operatsiooni eesmärk on ajalooliste miiniohtlike alade kontrollimine, et tagada laevateede turvalisus, keskkonna-alase info kogumine ja laevade meeskondade väljaõpe. Miinitõrje operatsioonil osalevad mereväe alused EML Sakala, EML Admiral Cowan ja EML Tasuja ning tuukrigrupp, miinisõja infokeskus ja miinilaevade divisjoni staap.

TMB on II maailmasõjas välja arendatud põhjamiin, mis reageerib laevade akustilisele ja magnetsignatuurile. TMB miini korpus on valmistatud alumiiniumist ja lõhkeaine kogus miinis võib olla 550-600 kilogrammi vahel.

Merepõhjas valitseva madala soolsuse ja konstantse temperatuuri tõttu on enamus Eesti vetes leitud meremiine väga hästi säilinud. Paljud leitud miinid on endiselt heas seisukorras ja kujutavad tõsist ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles