Freedom House paigutas Eesti kolmandat aastat järjest kõige vabamate riikide hulka

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis.
Eesti lipp Pika Hermanni tornis. Foto: Liis Treimann

USA inimõigusorganisatsioon Freedom House paigutas oma iga-aastases tabelis Eesti taas kõige vabamate riikide hulka.

Hinnanguid anti riikidele nii poliitilise kui ka kodanikuvabaduse eest seitsmepunktises skaalas – seitse punkti said kõige vähem vabad riigid, ühe punkti aga kõige vabamad. Mõlemas kategoorias pälvis Eesti juba kolmandat aasta järjest ühe punkti.

Ühe punkti said mõlemas kategoorias näiteks ka Leedu, Soome, Rootsi, Taani, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa.

Läti oli tabeli kohaselt samuti vaba riik, kuid nii poliitilise kui ka kodanikuvabaduse eest pälvis ta kaks punkti.

Venemaa kuulub aga mittevabade riikide hulka, poliitilise vabaduse eest sai ta kuus punkti ja kodanikuvabaduse eest viis, sama tulemused olid näiteks ka Rwandal, Omaanil, Tadžikistanil ning Kasahstanil.

Kõige mittevabamate riikide eesotsas troonisid aga Põhja-Korea, Süüria, Saudi Araabia, Somaalia, Türkmenistan, Usbekistan, Eritrea ja Ekvatoriaal-Guinea, mis said kõik mõlemas kategoorias seitse punkti.

Kokku uuriti olukorda möödunud aasta vältel 195 riigis, millest 87 ehk 45 protsenti hinnati vabaks, 60 riiki ehk 31 protsenti osaliselt vabaks ja 48 riiki ehk 24 protsenti mittevabaks. Raport ilmus selle aasta algul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles