Kõrgharidussihid on kärbete tõttu jäänud saavutamata kogu Euroopas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Üliõpilasliidu (ESU) tehtud uuring näitab, et Bologna protsessi eesmärgid on majanduskriisi ajal tehtud kärbete tõttu jäänud osaliselt täitmata kõikjal Euroopas.

Nii Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL) kui teised Euroopa tudengiesindajad taotlevad algaval Bologna ministrite kohtumisel valitsustelt taaskinnistust, et kõrgharidus on avalik hüve ja vastutus. Tudengiesindajad soovivad näha selgeid otsuseid ja suuremaid investeeringuid kõrgharidusse, et täita Bologna protsessi eesmärke.

EÜLi hinnangul on Eesti kõrghariduse suurim puudujääk endiselt väiksed õppetoetused ja kõrged õppemaksud. 2003. aastal kehtestatud õppetoetuste süsteem pole suutnud leevendada tudengite olukorda ja tagada tegelikke võimalusi pühenduda õpingutele.

«Eestis on tudengitele juba aastaid lubatud vajaduspõhiseid õppetoetusi ja tasuta kõrgharidusest, aga praegu arutelu all olevad süsteemid ei paranda kokkuvõttes tudengite olukorda, vaid muudavad selle pigem ebakindlaks ja ettearvamatuks,» ütles Eesti tudengite esindajana haridusministrite kohtumisel osalev EÜLi aseesimees Monika Maljukov.

Teine murekoht on EÜLi hinnangul kõrgkoolide rahastusmudel – pelgalt lõpetajate arvul põhinev riiklik rahajagamine on jätnud tagaplaanile tudengite ja õppejõudude õpitingimused ning tugiteenuste pakkumise ja kvaliteedi.

«Kahjuks on ka hetkel käimasolev kõrgharidusreform jätnud selle probleemi lahendamata,» tõdes Maljukov.

Bologna protsessi haridusministrite kohtumine algas eile Rumeenias. See on üks olulisemaid ja mõjuvamaid kõrgharidussündmusi, mis toimub iga kahe aasta tagant. Kohtumisel hinnatakse Euroopa riikide seniseid samme kõrghariduspoliitikas, Bologna protsessiga algatatud ühiste eesmärkide täitmist ning lepitakse kokku eesmärgid ja tegevussuunad järgmiseks perioodiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles