Keskerakonnast lahku löönud poliitikud loovad MTÜ Demokraadid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonnast lahkunud liikmed riigikogus
Keskerakonnast lahkunud liikmed riigikogus Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Keskerakonnast lahkunud poliitikud on registreerimisele esitanud MTÜ Demokraadid, mis soovib aktiivsete inimeste toel anda panuse tugeva Eesti ühiskonna arenguks, esialgu plaani sellest erakonda kujundada ei ole.

«MTÜ loomise vajadust näitas asjaolu, et peale demokraatide ühenduse loomist riigikogus saime me väga palju koostööettepanekuid, pöördumisi ja kirju toetajatelt, ühendustelt ja organisatsioonidelt. MTÜ annab meile selge määratluse ja võimaluse oma eesmärke paremini realiseerida ja ühiskondlikus elus kaasa lüüa,» sõnas üks asutajaliikmetest Rainer Vakra Postimehele.

MTÜ asutajateks on aprillis Keskerakonnast lahku löönud kaheksa juhtpoliitikut - Rainer Vakra, Deniss Boroditš, Lembit Kaljuvee, Inara Luigas, Toomas Varek, Vilja Savisaar-Toomast, Siiri Oviir, Kalle Laanet ja Ain Seppik.

«Võime öelda, et MTÜ omab sõna- ja hääleõigust nii Euroopa Parlamendis, riigikogus kui Tallinna volikogus,» märkis Vakra.

Kirja pandud eesmärk on anda panus ühtse ja tugeva Eesti arenguks. «Oleme juba täna käivitanud koos ühiskonnateadlaste ja teiste inimestega aktiivsed mõttetalgud, kus analüüsime ideid, mida oleks Eestis vaja läbi viia. Meie eesmärk pole luua ilusaid programmilisi lauseid, vaid väga selgeid loogilisi lahendusi muuhulgas ka seaduseelnõude näol,» ütles Vakra.

«Eesti poliitikas peaks suutma kõik erakonnad parema Eesti nimel koostööd tegema, see on meie võtmesõnu – ühelt poolt oleme me ise tugev meeskond, teiselt poolt koostöö. Eesmärk kaasata ka teisi aktiivseid tegelasi, kes on avaldanud soovi panustada ühiskonda, aga mistahes põhjustel mitte läbi erakondade.»

Vakra sõnul sai MTÜ sama nime kui eelmisel nädalal riigikogus loodud ühendus - MTÜ Demokraadid.

Üks asutajaliikmetest, Ain Seppik oli nime väljaütlemisega märksa ettevaatlikum: «Enne registreerimist ei tahaks öelda, sest kui ütled nime välja, siis on mõni teine ka, kes tahab sama nimega välja tulla. Meile on huvitaval kombel kujunenud kohe konkurente. Keskerakond ja Edgar Savisaar on väga valvsad,» ütles ta ERRi uudisteportaalile.

Vakra sõnul on aga MTÜ põhikiri tehtud, riigilõiv makstud ja allkirjad antud, nüüd oodatakse vaid vastust registreerimise kohta.

Numbrilist eesmärki, kui suureks liikmeskond kasvada võiks, poliitikud pole võtnud, kuid nad ootavad MTÜga liituma eelkõige just aktiivseid inimesi. «Erakonna taustaga olnuna me teame, et tihti inimesed ei teagi, et on mingi organisatsiooni liikmed, nad on ainult nimi kirjas, et organisatsioon tunduks suurem. Meie arvame, et 100 aktiivset inimest on rohkem väärt kui 10 000 mitteaktiivset,» lausus Vakra.

Seda, kas MTÜ-st kasvab hiljem välja partei, ei ole samuti praegu otsustatud – Vakra sõnul liigutakse samm-sammult ja kui kunagi selleks soov tekib, ei välistanud ta seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles