Mart Nutt: ratturite röövijate surmaotsus pole aktsepteeritav

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nutt
Mart Nutt Foto: Peeter Langovits

Inimõiguste instituudi esimees Mart Nutt leiab, et Liibanonis Eesti ratturite rööviga seoses 26 inimese surmamõistmine ei ole vastuvõetav.

«Surmanuhtlus ei saa olla meie vaatevinklist kuidagi aktsepteeritav,» ütles Nutt. Ta lisas, et Euroopa riikidest viib surmanuhtlusi täide vaid Valgevene ja isegi Norras 77 inimest tapnud Anders Behring Breiviki puhul ei ole surmanuhtlus karistusena mõeldav variant.

«Tsiviliseeritud maailm peab surmanuhtlust tsiviliseerimatuseks,» tõdes Nutt. «Surmanuhtlus pole proportsionaalne ühegi kuriteoga.»

Ratturite röövijate karistust Liibanoni kontekstis kommenteerides ütles Nutt, et kindlasti pole nii karm karistus seal igapäevane, kuna vastasel korral oleks sellistest juhtumitest rohkem juttu.

Küsimusele, kuidas Eesti Liibanoni sõjaväekohtu otsusele reageerima peaks, vastas Nutt, et seda tuleks taunida. «Mina arvan, et Eesti seisukoht võiks olla, et surmanuhtlust ei peaks rakendama üheski riigis,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles