Leht: Rootsi välisministeerium keelas peatada koostöö saudidega

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ja Saudi Araabia lipud.
Rootsi ja Saudi Araabia lipud. Foto: SCANPIX

Ühe Rootsi kaitseministeeriumi allasutuse juht soovis juba 2000. aastal peatada riigi koostööd Saudi Araabia režiimiga, ent välisministeerium keelas selle ära, kirjutab ajaleht Svenska Dagbladet (SvD).

«Arvasin, et on ebameeldiv olla aktiivses koostöös diktatuuriga. Saudi Araabia on arengumaa, kui asi puudutab inimõigusi,» ütles kaitserajatiste valitsuse (Fortifikationsverket) juht Jane Cederqvist lehele, vahendas The Local.

Eile paljastas SvD, et sama riigiasutus on teinud Saudi diktatuuriga koostööd üle 20 aasta. Selle raames on riiki ehitatud viis hiiglaslikku maa-alust kütusehoidlat.

Cederqvisti sõnul oli hoidlate ehitamise põhjus saudide kartus, et riiki võidakse rünnata, eriti Iraagist.

Kuna tal endal kui ameti peadirektoril oli koostöö osas saudidega suuri kahtlusi, soovis ta seda peatada ning arutas seda enda sõnul toonase sotsiaaldemokraadist rahandusministri Bosse Ringholmi ja välisministeeriumi kõrgete ametnikega.

Välisministeerium teatas aga talle, et mingil juhul ei tohi projekti peatada, sest head kontaktid Riyadhiga on liiga tähtsad, et neid ohtu seada.

SvD teatel on esmakordselt 1987. aastal allkirjastatud koostöölepet kahe riigi vahel nüüdseks kuuel korral pikendatud. Kuigi saudid räägivad sellest avalikult, on Rootsi eelistanud seda alati maha vaikida.

Varem salastatud üksikasjad riigi kaitsekoostööst Saudi Araabiaga on Rootsis viimastel kuudel palju kõneainet pakkunud ja sundisid tagasi astuma senise kaitseministri Sten Tolgforsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles