Silver Meikar: Eesti ei saa Liibanoni kohtu otsust kindlasti õigeks pidada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar.
Silver Meikar. Foto: Peeter Langovits

Poliitik ja inimõiguste instituudi nõunik Silver Meikar ütles Liibanonis 26 Eesti jalgratturite rööviga seotud mehe surmamõistmise kohta, et kuna Eesti seisab inimõiguste kaitsmise eest, ei saa me sellist otsust mingil juhul heaks kiita.

«Eesti on liitunud rahvusvaheliste lepingutega, mis mitte ainult ei kohusta surmanuhtluse kaotamist siseriiklikus karistusseadustikus, vaid seab eesmärgiks selle karistuse kaotamise kõikjal maailmas. Eesti peab oluliseks demokraatia idee levimist ning inimõiguste kaitsmist ja seetõttu ei saa ta kindlasti Liibanoni sõjaväekohtu otsust õigeks pidada,» vastas Meikar küsimusele, kuidas Eesti Liibanoni sõjaväekohtu otsusele reageerima peaks.

Meikar rääkis, et üha enam riike keelustab surmanuhtluse ning mõne aasta eest oli seda sammu oodata ka Liibanonilt. «Paraku see poliitiline protsess peatus ning surmanuhtlust võib Liibanonis jätkuvalt määrata mõrva, aga ka riigireetmise ja julgeolekuohu tekitamise eest,» märkis ta.

Meikar lisas, et kui väited 26 inimese surmamõistmisest vastavad tõele, on see kindlasti tagasiminek «selle ebahumaanse karistuse kaotamise saavutamises ülemaailmselt».

Tema sõnul pole küsimust, kas surmanuhtlus ratturite röövijatele on nende tegude suhtes proportsionaalne, üldse võimalik püstitada, sest surmanuhtlus pole kunagi õigustatud. «Ei saa küsida, kas surmanuhtlus on proportsionaalne karistus. Olen arvamusel, et riiklik tapmine on inimõiguste räige rikkumine, mis lisaks suurendab ühiskonnas ka vägivalda ja vähendab inimlikke väärtusi,» ütles Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles