TV3: Krossi arvates muutis pronksöö suhtumise vene vähemusse tõsisemaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Urmas Luik

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross (IRL) leiab, et pronksöö järel hakati Eestis vene vähemuse probleemidesse tõsisemalt suhtuma.

«Pronksöö näitas, et mõningate asjaolude kokkulangemisel ja võib-olla väikesel välisel tagantutsitamisel on küll võimalikud ka Eestis üsnagi vägivaldsed sündmused,» ütles Kross «Seitsmestele uudistele».

Krossi sõnul on Eestis hakatud pronksöö järel õnneks vene vähemuse probleemidesse palju tõsisemalt suhtuma ja selles osas on lõimumine igati toiminud, kuid et mõju suurem oleks, peaks sellele kaasa aitama ka praegune valitsus.

SDE poliitik ja riigikogu Jevgeni Ossinovski leidis samuti, et valitsus ja eriti Reformierakond peaks vene vähemuse suhtes käitumist muutma. «Tänu ühe erakonna elamisele eilses päevas ei ole sisulisi muutusi integratsioonipoliitikas olnud, seda on ka mitmed teadlased välja toonud, et meil tegelikult on vaja uut ja natukene pehmemat ja euroopalikumat lähenemist selles küsimuses,» rääkis ta.

Ossinovski sõnul tekitas pronksöö venelastes solvumist. «Neid absoluutselt keelduti kuulamast nende jaoks väga olulises küsimuses, see põhjustas ikkagi väga sügava solvumise ja väga suure hulga jaoks on see endiselt seal ehk siis seda usaldust tagasi võita on väga raske,» ütles ta.

Kuigi valitsus rõhutas täna, et pinnast uueks pronksööks pole, leiavad Ossinovski ja Kross, et uus pinge hõõgub vene koolide reformi näol, mille järgi mindaks osaliselt üle eestikeelsele õppele.

«On muidugi üks teema, mis selgelt on just Moskva agendas, kus üritatakse esile kutsuda mingisuguseid uusi pingeid. Seda me nägime Lätis hiljuti ja seda on tunda praegu ka Eestis. Nii et jah, seal on teatavad ohud,» rääkis Kross.

Ossinovski leiab aga, et valitsuse suhtumine on nii pronksöö kui venekeelse õppe küsimuses sarnane. «Vene koolide ümber toimuv on mõneti sarnane, kus valitsus ütleb, et jah, nii on õige ja kui inimesed pole sellega nõus, siis see on nende probleem.

Samas usuvad mõlemad poliitikud, et sellist vägivalda, nagu lahvatas viis aastat tagasi, suudetakse edaspidi vältida, kuigi ettevaatlik tuleb siiski olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles