Inimkonna kestmajäämist ohustavad rahvastiku juurdekasv ja liigtarbimine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimkonna kestmajäämist ähvardavad rahvastiku juurdekasv ja liigtarbimine
Inimkonna kestmajäämist ähvardavad rahvastiku juurdekasv ja liigtarbimine Foto: SCANPIX

Suurbritannia teadusakadeemia The Royal Society hoiatas, et rahvastiku juurdekasv ja liigtarbimine ohustavad inimkonna kestmajäämist.

Prognooside kohaselt on 2050. aastal maailmas üheksa miljardit inimest, kirjutab The Guardian.

Nobeli preemia saanud bioloogi John Sulstoni arvates peaks riigijuhid ja rahvusvahelised organisatsioonid nende probleemidega enam tegelema ning tulevikule mõtlema.

The Royal Society raportis «Inimesed ja planeet» on mitmeid nõuandeid, kuidas probleemidele läheneda.

Maakeral elab 1,3 miljardit äärmises vaesuses, nende inimeste abistamise ja elukvaliteedi tõstmisega vähendatakse mitmeid probleeme. Jõukate riikide elanikud peaksid vähendama tarbimist. Kõige tähtsam on aga rahvastiku juurdekasvu kontrolli alla saamine.

Raportis seisab, et rahvastiku juurdekasv on kõige kiirem 48s kõige vähem arenenud riigis, millest 32 asuvad Aafrikas.

Kui neis riikides oleks korralik pereplaneerimine, siis aitaks see märgatavalt rahvastiku juurdekasvu aeglustada. Asjatundjate arvates läheks selline plaan aastas maksma 5,3 miljardit eurot.

«See ei ole väga suur summa. Tegemist on tulevikku investeerimisega, mis hiljem kasu toob,» tõdes Sulston.

Tuntud USA rahvastikuteadlane, Stanfordi ülikooli professor Paul Ehrlich läheb aga veelgi kaugemale. Ehrlichi arvates tagavad Maa ressursid normaalse elu keskmiselt 1,5–2 miljardile, maksimaalselt 4–5 miljardile inimesele.

Kuid juba nüüd on Maa elanikkond paisunud seitsme miljardini.

«Ma olen üsna pessimistlik selle suhtes, millist elu elavad mu lapsed ja lapselapsed. Poliitikud võivad toime tulla majandusprobleemidega, kuid nad ei suuda valitseda planeeti, mis annab toidu ja muu eluks vajaliku. On raske leida lahendust inimkonna ees seisvatele probleemidele. Kui mingi asi meid rahvastiku juurdekasvu tingimustes päästab, siis on see ime,» lausus Ehrlich.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles