Viiendik türklannadest ei pea koduvägivalda lahutamise põhjuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi kurdide pulm.
Türgi kurdide pulm. Foto: SCANPIX

Ligi 20 protsenti türklannadest ei arva, et vägivald ja peks on põhjus lahutamiseks, vahendab ajaleht Hürriyet Türgi perede ja sotsiaalpoliitika ministeeriumi värsket uuringut.


Uuring pealkirjaga «Perestruktuur Türgis» näitas ka, et 26,6 protsendi lahutatud türklannade jaoks oli abielu lõpetamise motiiviks olnud mehe vastutustundetu ja apaatne käitumine. Väärkohtlemise ja peksu tõttu oli abielu lõpetada otsustanud 20,8 protsenti türklannadest. Petmine oli lahutuse põhjuseks 16,8 protsendile ning majanduslikud põhjused ja alkoholism või mängurlus 15,4 protsendile.

Samas uuringus tunnistas 85 protsenti meestest, et nad eelistaksid kaasat, kes pole varem abielus olnud, ning 90 protsenti naistest märkis, et tahaksid, et tulevasel mehel oleks töö.

Kolm neljandikku kõigist vastanuist leidis, et eelistaksid usklikku partnerit. Omakorda 59 protsenti soovib sama usutunnistusega kaasat. Iga teine Türgi elanik peab oluliseks, et kaasa oleks nendega samast rahvusrühmast.

9,3 protsendi vastanud naistest olid abiellunud enne 18. eluaastat. Türklannade keskmine abiellumisiga on 19,9 aastat, välja arvatud kõrgharidusega naiste puhul – nende vastav näitaja oli 25 aastat. Kõrgharidusega mehed olid abiellunud keskmiselt 26-aastaselt.

66 protsenti vastanuist pidas naisele ideaalseks abiellumiseaks 18-24 aastat. 30 protsendi hinnangul võiks naised abielluda umbes 25-29-aastaselt.

Sama uuring käsitles ka seda, kuidas türklased abielluvad. Tuli välja, et 44,2 protsenti abieludest on perekonna korraldatud ning 38,7 juhul on abiellujad partneri valinud ise ja saanud siis vanemate heakskiidu. 93,2 protsenti abieluliitudest olid kinnitatud nii ametliku kui usutseremooniaga, 3,42 protsenti ainult ametliku ja 3,36 ainult usulise tseremooniaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles