Tsahkna: eakate generatsioonil töötamise võimaldamine on sundolukord

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu liige Margus Tsahkna ütles täna põlvkondadevahelise solidaarsuse konverentsil, et eakate generatsioonil töö tegemise võimaluse võimaldamine on riigi jaoks sundolukord.

«Kui vaatame demograafilisi numbreid ja neid väljakutseid, mis meie rahval on, siis on täna tööpuudus 7 protsenti, aga väga harva julgevad poliitikud rääkida sellest, et meil on tööjõu puudus,» sõnas Tsahkna.

«Ma arvan, et vanema generatsiooni töö tegemise võimaldamine on riigi jaoks paratamatu,» kinnitas ta. «See on suur vajadus, mida peame tegema.»

Ta lisas, et seejuures on võtmesõna omastehooldus.

«Väga paljud inimesed on jäänud koju, kuna peavad oma lähedaste eest hoolitsema ja me kaotame professionaalse kogenud inimese töö,» rääkis Tsahkna. «Omastehoolduse teema on väga tõsiselt tulnud riigi tasemel arutlusele ja siin tuleb mingisugune lahendus leida.»

Lisaks pidas ta mitme kandi pealt heaks mõtteks, mida läbi arutada, ideed, et vanavanemad võiksid saada haige lapsega koju jäämise eest hüvitist.

«Väga paljud inimesed aitavad ja panustavad oma aega, et võimaldada oma lastel, kel on juba omakorda lapsed, tööl käia,» rääkis Tsahkna. «Riik võiks kaaluda seda, et miks mitte ei võiks inimene ise otsustada juhul, kui laps haigeks jääb, kes jääb koju ja saab haiguspäevade eest hüvitist.»

Ta seletas, et kui hoopis vanavanemad jäävad koju ja nemad saavad hüvitist, saab lapsevanem tööl edasi käia ja haige laps kodus hoolitsetud. «Tööl käival inimesel ei teki pausi ja samas hüvitatakse vanainimese vaev ja laps saab kodus paraneda,» sõnas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles