Kohus mõistis ema vastsündinu surmas süüdi

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Pärnu maakohus määras tingimisi vangistuse 1980ndal aastal sündinud naisele, kes tunnistati süüdi oma lapse tapmises ja laiba rüvetamises.

Pärnu maakohtu 20. aprilli otsuse kohaselt karistati naist kolmeaastase vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui naine ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ning täidab talle ettenähtud käitumiskontrolli nõudeid ja kohustusi. Lisaks peab naine osalema sotsiaalsete oskuste treeningul.

Otsus langetati kokkuleppemenetluse käigus ning kohtuistungil tunnistas naine end täielikult süüdi.

Oktoobri alguses ütles Lääne ringkonnaprokuratuuri esindaja, et ühele naisele on esitatud kahtlustus karistusseadustiku § 116 – lapse tapmine alusel. Prokuratuuri teatel sünnitas 30-aastane naine mullu suvel. Postimehe andmetel on tegu Sindis elava naisega, kelle laps sündis seitsmendal raseduskuul. Naine ei kutsunud kiirabi ja arvas, et laps on surnud. Hiljem olevat ta lapse maha matnud.

Naine peeti kinni, kuid vahi alla ei võetud. «Tal on varasemalt lapsi ja see on ka põhjus, miks teda vahi alla ei võetud,» ütles toona prokuratuuri esindaja. Ta lisas, et naine ei ole oma teiste laste suhtes kuidagi vägivaldne olnud.

Kohus mõistis naiselt osaliselt välja ka menetluskulud. Asja kohtulikul arutamisel taotles naine enda vabastamist menetluskulude tasumisest, põhjendades taotlust sellega, et ta ei tööta ja seetõttu ei ole tal võimalik menetluskulusid tasuda.

Prokurör ning kaitsja leidsid, et süüdistatav tuleb osaliselt vabastada menetluskulude tasumisest, kuna tal ilmselt puuduvad rahalised vahendid kõikide talle määratud menetluskulude tasumiseks.

Kohus leidis, et kuna süüdistatav ei tööta ning ei oma muid sissetulekuid peale sotsiaaltoetuste, siis tuleb ta enamuses osas vabastada talle määratud menetluskulude tasumisest. Kohustades teda tasuma osaliselt sundraha summas 100 eurot. Selle summa tasumiseks maksegraafiku alusel on naisel aega 10 kuud.

Naine on varem kriminaalkorras karistamata, väärtegude eest on teda karistatud kahel korral.

Kohtuotsus pole veel jõustunud ja sellele on võimalik esitada apellatsioonkaebus15 päeva jooksul alates päevast, mil kohtumenetluse poolel on võimalik kohtuotsusega tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles