Ministeerium: Läti looduspargi karude ümberviimise otsust veel pole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu.
Karu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Otsust looduspargi tarandikus kahe väga närviliseks muutunud isakaru ajutise ümberpaigutamise asjus ei ole veel vastu võetud, ütles Läti keskkonnaministri pressiesindaja Kristine Barsevska laupäeva õhtul.

Tema sõnul saadakse transpordikonteinerid Riia loomaaiast pühapäeval, kui langetatakse vastav otsus. Barsevska lisas, et looduspargi töötajad jälgivad pidevalt karude käitumist.

Kaitseminister Artis Pabriks ütles varem päeval BNSile, et keskkonnakaitse ja regionaalse arengu minister Edmunds Sprūdžs palus kaitseväe abi loomade transportimisel ning et ajutiselt mujale viimise puhul kasutatakse ilmselt helikopterit.

Kaks isakaru püüdsid teadete kohaselt tarandikust välja murda reede õhtul, sest praegu on neil paaritumishooaeg. Loomade kõrgendatud närvilisuse põhjuseks on ilmselgelt tõsiasi, et nad otsisid emakaru, kes tarandikust eelmisel pühapäeval põgenes.

Karude tarandik paikneb looduslikus uurdes, mille ümber on kõrged puud. Eksperdid on soovitanud meelitada karud puuri, ning viia seejärel uinutatud loomad kopteriga mujale. Minister möönis, et ülesande täitmine ei ole kerge, sest tarandiku ümbruses on kõrged puud. Samas väljendas ta lootust, et piloodid seisavad oma ülesannete kõrgusel.

Uut kohta ei ole karudele veel välja vaadatud, ent Sprūdžs ütles laupäeval ajakirjanikele, et see võib paikneda mujal Līgatne looduspargi territooriumil.

Eelmisel pühapäeval põgenes looduspargi tarandikust Made-nimeline emakaru, keda ei õnnestunud uimastada ega tarandikku tagasi meelitada. Kuna karu oli närviline, otsustati loom maha lasta, ning tema surnukehast tehakse muuseumi jaoks topis.

Līgatne looduspark on külastajatele endiselt suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles