Kesk-Eestis murdsid hundid maha 15 lammast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad.
Lambad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järvamaal Albu vallas Peedu külas hüppasid hundid üle elektrikarjuse ja murdsid 130-pealisest lambakarjast maha 15, kaht neist olid hundid ka söönud.

Kõrvemaa jahtkonna esimehe Vello Noorveli arvates võib selle veretöö taga olla kaks või kolm hunti, vahendas Reporter.ee videolõik. «Ilmselt hundid pääsesid kas siit üle tara või siis kraapisid elektritara alt läbi. Ja siin nad siis pidasid pillerkaari.»

Lambakarja ümbritseb kuue traadiga elektrikarjus, mille kõrgus on 1,1 meetrit. Kuigi karjus on korralikult tehtud, ei olnud see piisav, et hunte karjast eemal hoida.

«Omanikku süüdistada ei tohiks, et omanik on viletsa aia teinud. Teistele lambakasvatajatele ka õpetuseks, et tuleb midagi muud välja mõelda,» ütles Noorveli ning lisas, et hunte pidava aia kõrgus peaks olema paar meetrit, kuid ka see ei pruugi aidata, sest hundid kraabivad ligipääsu lammasteni ka aia alt.

Üldjuhul ründavad hundid lambakarjasid sügisel, kui kutsikad murdma õpivad, mitte aga praegusel aastaajal.

Sama lambakasvataja karjas on hundid murdmas käinud ka varem. 2008. aastal murti maha 11 looma. Lisaks moraalsele kahjule tekitasid hundid kasvatajale ka märkimisväärset rahalist kahju. Selle pärast ei pea aga lambakasvatajad muretsema, sest selle katab riik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles