Öine Vahtkond kavandab ühistegevusi Soome Kremli-meelsetega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. august 1939 – pakt saab allkirjad. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga..
23. august 1939 – pakt saab allkirjad. Molotov istub ees keskel, Ribbentrop seisab tema selja taga.. Foto: Repro.

Kremli-meelne rühmitus Öine Vahtkond ja stalinistlike avaldustega tuntuks saanud dotsent Johan Bäckman koos mõttekaaslastega vaagisid laupäeval Tallinnas võimalikke ühistegevusi.

End Soome antifašistliku komitee juhiks nimetav Johan Bäckman ning Öine Vahtkond arutasid Moskvas tegutseva Venemaa kaasmaalaste koordinatsiooninõukogu Eesti esindaja Andrei Zarenkovi toodud koostööleppe projekti.

Projekti lisati Eesti-vaenuliku pamfletiga tuntuks saanud Soome ajakirjaniku Leena Hietaneni ettepanekul säte, mille kohaselt «tunnistatakse Baltimaade okupeerimise müüdi ärakasutamine diskrimineerimise vormiks».

Kremli-meelne seltskond arutas ka võimalikku ühistegevust 16. märtsil Lätis, kui seal tähistatakse leegionäride mälestuspäeva.

End «antifašistideks» nimetav seltskond ei maininud kohtumisel aga sõnagi 65 aasta möödumist 1944. aasta 14. veebruarist, mil moodustati Eesti Vabariigi Rahvuskomitee - olulisim Saksa okupatsiooni ajal Eestis tegutsenud põrandaalune vastupanuorganisatsioon.

Bäckman lahkus koosolekult enne selle lõppu koos endise KGB töötaja Vladimir Iljaševitšiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles