Dieter Bohlen pöördub reklaami pärast Euroopa inimõiguste kohtusse

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa muusik Dieter Bohlen 2007. aastal.
Saksa muusik Dieter Bohlen 2007. aastal. Foto: SCANPIX

Saksa kitšikuningas, kaheksakümnendate menubändi Modern Talking solist Dieter Bohlen, kes teenib elatist talendisaates noori lauljaid arvustades, pöördub teda mõnitanud reklaami pärast Euroopa inimõiguste kohtu poole.

Saksa superstaarisaate «Deutschland sucht den Superstar» kohtunikku solvas tubakafirma Lucky Strike reklaamikampaania, mis viskab nalja Bohleni 2003. aasta autobiograafia «Hinter den Kulissen» («Kulisside taga») üle, vahendas The Local.

Kuna mitu prominenti ähvardas Bohlenit kohtuhagiga, oli ta sunnitud oma raamatu avaldama nii, et mitmed tekstilõigud olid kinni kaetud. Lucky Strike’i reklaamplakatil on lause: «Vaata, Dieter, nii kirjutad sa raamatuid», kusjuures mitmed sõnad olid mustaga kaetud.

Bohlen kaebas sigaretifirma kohtusse. Kui Hamburgi ringkonna- ja liidumaakohus jäid tema poolele, siis föderaalkohus mõistis Lucky Strike’i 2008. aastal õigeks, öeldes, et reklaam ei riku Saksa põhiseadust. Kohtu otsusel võivad ettevõtted avaliku elu sündmuste üle reklaamikampaaniates nalja teha.

Nüüd otsustas Bohlen Saksa riigi kohtusse anda, sest usub, et tema inimõigusi on rikutud.

«Ma saan naljast aru küll,» ütles Bohlen üleeile ajalehele Bild. «Ent mittesuitsetajana saab nali otsa siis, kui tubakafirma minu kulul end reklaamib. See ei ole lubatud.»

Strasbourgis tegutseva Euroopa inimõiguste kohtu poole pöördub Lucky Strike’i reklaami asjus ka Monaco printsessi Caroline’i abikaasa, Hannoveri prints Ernst August. Kuna saksa aristokraati on süüdistatud mitmes vägivaldses vahejuhtumis, muu hulgas on ta kallale tunginud kaameramehele, tegi Lucky Strike plakati, millel on näha lömmis suitsupakk ja selle juures lause: «Oli see Ernst? Või August?».

Prints väidab, et reklaam rikub tema inimõigusi, sest kujutab teda julma huligaanina. Enda sõnul ei saa ta elada normaalset eraelu riigis, mis lubab säärast kampaaniat.

Pole teada, millal inimõiguste kohus otsusteni jõuab.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles