Mikroautode juhte ootab ees sõidueksam

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljarattaline roller Microcar.
Neljarattaline roller Microcar. Foto: Elmo Riig / Sakala

Varsti peavad ka neljarattaliste mopeedide ehk mikroautode juhi hakkama tegema B-kategooria juhiloa saamisele sarnanevat liikluseksamit.

«Neljarattalise mopeedi sõidueksami sisulise läbiviimise osas on tuginetud eelkõige B-kategooria sõidueksami läbiviimise ja hindamise üldpõhimõtetele, arvestades selle sõiduki kuuluvust kerge neljarattalise nn väikeauto kategooriasse, mis eeldab juhi sõiduoskuse kontrollimist analoogselt autojuhi sõidueksamile,» seisab majandusministri vastavasisulise määruse seletuskirjas.

Eksam on kaheosaline

Eksami esimeses järgus kontrollitakse eksamineeritava erimanöövrite (sõidueksami harjutuste) sooritamise oskust. Kui B-kategooria juhtimisõiguse taotleja sooritab sõidueksami harjutused vähese liiklustihedusega teel, siis neljarattalise mopeedi juhtimisõiguse taotleja sooritab kõik sõidueksami harjutused eksamiks kohandatud muuks liikluseks suletud platsil.

Eksami teine osa, kus hinnatakse eksamineeritava käitumist liikluses ning oskust juhtida sõidukit iseseisvalt ja ohutult, võetakse vastu vähese liiklustihedusega teedel. Neljarattalise mopeedi sõidueksami teise osa kestus liikluses on analoogselt kaherattalise mopeedi sõidueksamiga vähemalt 25 minutit.

Neljarattalise mopeedi juhtimisõiguse taotleja sõidueksamit hinnates võib eksamineerija istuda sarnaselt B-kategooria sõidueksamile ka juhi kõrval.

Sõidueksamil tuleb neljarattalise mopeedi juhtimisõiguse taotlejal sooritada kokku kolm sõidueksami harjutust. Nii nagu B-kategooria sõidueksami puhul, on ka neljarattalise mopeedi sõidueksami kohustuslikuks harjutuseks sõiduki parkimine ja parkimiskohalt lahkumine. Ülejäänud kaks harjutust valib eksamineerija B-kategooria
sõidueksami harjutuste hulgast.

«Kuivõrd neljarattalise mopeedi puhul on tegemist kerge neljarattalise nn väikeautoga, on kõik neljarattalise mopeedi sõidueksami harjutused, nende sisu, arv ja hindamisel arvestatavad vead võrdsustatud B-kategooria sõidueksamil kontrollitavate harjutustega,» seisab seletuskirjas.

Kontrollitakse seisupiduri kasutamise oskust

Ka on eksamineerijal õigus kontrollida sõiduharjutuse «Sõidu alustamine tõusul» sooritamise oskust seisupiduri abiga. «Isik, kes on omandanud autokoolis juhile vajaliku kvalifikatsiooni ning tuleb sõidueksamile, peab oskama juhina alustada sõitu tõusul nii seisupiduri abiga kui ilma,» põhjendatakse seda seletuskirjas. Seisupiduri kasutamise oskus tagab määruse koostajate hinnangul juhtide parema ettevalmistuse ning annab eksamineerijale võimaluse hinnata tervikulikumalt juhi kompetentsi sõiduki käsitsemise osas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles