Portaal: Gaddafi rahastas Sarkozy valimiskampaaniat

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mediapart nõuab juhtunu ametlikku uurimist.
Mediapart nõuab juhtunu ametlikku uurimist. Foto: SCANPIX

Liibüa endise diktaatori Muammar Gaddafi valitsus nõustus 50 miljoni euroga toetama Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy 2007. aasta valimiskampaaniat, teatas Prantsuse uudisteportaal.

Uuriva ajakirjanduse veebisait Mediapart avaldas eile dokumendi, mis seda väidetavalt tõestab. Araabiakeelne dokument pärineb 2006. aastast ja sellel on Gaddafi luureülema Moussa Koussa allkiri. See viitab «põhimõttelisele kokkuleppele» toetada Sarkozy kampaaniat 50 miljoni euroga, vahendas Al-Jazeera.

Dokumendis mainitakse väidetavalt 6. juunil 2006 toimunud kohtumist Sarkozy lähedase liitlase Brice Hortefeux’ ja prantsuse-liibanoni ärimehe Ziad Takieddine’i vahel. Takieddine on olnud seotud mitme Sarkozy ja tema lähikondsete ümber puhkenud poliitilise skandaaliga.

Hortefeux eitab, et ta on kunagi Koussaga kohtunud. Takieddine ütles Mediapartile, et tema ei osalenud väidetaval kohtumisel, kuid dokument paistab muidu olevat autentne.

Mediapart väidab, et sai dokumendi mõne päeva eest endistelt kõrgetelt Liibüa ametnikelt. Portaal nõuab juhtunu ametlikku uurimist.

Süüdistusega, et Gaddafi rahastas Sarkozy esimest presidendikampaaniat, tuli mullu märtsis esimest korda välja Liibüa diktaator ise. Samal kuul alustas NATO Prantsusmaa juhtimisel sõjalist sekkumist Põhja-Aafrika riigis.

Kui Prantsuse ajakirjanikud Sarkozylt selle süüdistuse kohta märtsis esimest korda küsisid, eitas president seda ägedalt. Mediaparti artiklit nimetas Sarkozy pressiesindaja Nathalie Kosciusko-Morizet naeruväärseks ja kohmakaks diversiooniks, mille taga olevat sotsialistide presidendikandidaadi François Hollande’i toetajad.

Prantsusmaal kehtivad valimiste rahastamise osas karmid piirangud, muu hulgas on keelatud võõrriikidelt rahalise toetuse saamine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles