Piraaditõrjujad saabusid koju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kanketer.
Risto Kanketer. Foto: kaader Reporter.ee videost

Täna saabus piraatluse vastaselt operatsioonilt Atalanta koju mereväe laevakaitsemeeskond.

Kümme Eesti meest läbis enne välioperatsiooni korraliku õppuse, kuidas eskorditavaid laevu kaitsta, vahendab Reporter.ee.

Ligi kuue kuu pikkusel operatsioonil teenis kümneliikmeline meeskond Prantsuse mereväe fregattidel, mis eskortisid ÜRO toiduabi laevu ja kontrollisid piraatluses kahtlustatavaid.

«Meie põhitegevus on eskorditavat laeva kaitsta. Meil on ka väiksed kõrvalülesanded, mida me saame teha – pardumised ja külastusoperatsioonid teistele laevadele,» rääkis vanemveebel Risto Kanketer.

Eesti meeskond sai ka piraadihäire kogemuse. «Kui piraadihäire antakse, läheb välja ka pardumis- ehk läbiotsimismeeskond. Seda meil endil, eestlastel, ei õnnestunud teha, prantslased käisid läbi otsimas ja paaril korral avastasid, et tegu on piraatidega. Toodi nad sisse ja laeva sees oli siis meie tegevus nende ohjamine ja kantseldamine,» rääkis Kanketer.

Vanemveebli sõnul saavad mehed saadud kogemust rakendada näiteks erafirmades, tema ise jätkab aga karjääri kaitseväes.

Atalanta operatsiooni piirkond ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Nelja operatsiooniaasta jooksul pole humanitaarabi laevu selles piirkonnas rünnatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles