Narva linnapead süüdi ei mõistetud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva linnapea Tarmo Tammiste.
Narva linnapea Tarmo Tammiste. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Viru Maakohtu tänase kohtuotsusega on Narva linnapea Tarmo Tammiste (49) ja linnaametnik Pjotr Njakk (53) õigeks mõistetud nendele esitatud süüdistustes.

Narva linnapead Tarmo Tammistet süüdistati ametiisiku poolt dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi väljaandmises ning ametiasutusele valeandmete esitamises, kui see on toime pandud muu hüve või tulu saamiseks, teatab Viru maakohus.

Narva linnavalitsuse nõunikku Pjotr Njakki süüdistati kaasaaitamises ametiisiku poolt toimepandud dokumendi võltsimises ja selle väljaandmise kaasaaitamises Viru maakohtus toimunud kohtuistungil oli P. Njaki süüdistust muudetud, tema sai süüdistuse ametiisiku poolt dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi väljaandmisele ning ametiasutusele valeandmete esitamisele, kui see on toime pandud muu hüve või tulu saamiseks kaasaitamises.

T. Tammiste saatis vastuseks rahandusministeeriumi esitatud ja linnale võetud rahaliste kohustuste asjaolusid puudutavale päringule enda poolt allkirjastatud lepingu lisa, mis sisaldas valeandmeid. Linnapea taolisel moel tegutsemise eesmärgiks oli varjata ministeeriumi ees Narva linnale võetud pikaajaliste rahaliste kohustuste tegelikke asjaolusid ja tekitada rahandusministeeriumile teatud asjaoludest ekslik ettekujutus.

T. Tammiste tegevus lepingu lisa allkirjastades ja seda rahandusministeeriumile saates on vaadeldav ametialase võltsimisena ja ametiasutusele valeandmete esitamisena, kui see on toime pandud ametliku dokumendi või muu hüve või tulu saamiseks. Nõuniku tegevus lepingu lisa teksti tegelikkusele mittevastavate andmete sisestamise korraldamisel on vaadeldav ametialasele võltsimisele kaasaaitamisena.

23. aprillil toimunud kohtuvaidlustes palus prokurör tunnistada T. Tammiste süüdi karistusseadustiku § 299 lõike 1 alusel ning mõista karistuseks rahaline karistus 200 päevamäära ulatuses ehk 11096 eurot, ning tunnistada ta süüdi karistusseadustiku § 280 lõike üks järgi ning mõista talle karistuseks rahaline karistus 150 päevamäära ulatuses ehk 8322 eurot. Liitkaristuseks palus prokurör mõista rahaline karistus 250 päevamäära ulatuses ehk 13 870 eurot.

Lisakaristusena palus prokurör võtta Tammistelt kaheks aastaks ära õigus töötada riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või organis või avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus temale on pandud haldamis-, järelevalve-, juhtimisülesanded või varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded.

Prokurör palus samuti tunnistada süüdi ka Pjotr Njakk ning mõista talle karistuseks rahaline karistus 190 päevamäära ulatuses, ehk 9750,90 eurot. Njaki suhtes oli süüdistus muudetud varem toimunud kohtuistungil.
Kaitsjad palusid oma kaitsealused õigeks mõista.

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja otsusele saab esitada apellatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles