Allikas: Põhja-Korea tuumakatsetus on nupulevajutuse kaugusel

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur piirialal.
Põhja-Korea sõdur piirialal. Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea valitsusallika kinnitusel lõpetas Korea RDV ettevalmistused oma kolmandaks tuumakatsetuseks.

«Ettevalmistused on lõppenud ja vaja on vaid nuppu vajutada,» märkis anonüümseks jääda soovinud Lõuna-Korea valitsusallikas sealsele ajalehele Chosun Ilbo, vahendas uudisteagentuur AFP.

Väljaande teatel võib Põhja-Korea oma ajaloo kolmanda tuumakatsetuse läbi viia mai alguses või keskpaigas. Kus ja millal täpsemalt tuumakatsetus võib toimuda, pole Põhja-Korea valitsusallikad avalikustanud.  

Pyongyang on aga hoiatanud lõunanaabreid püha sõjaga, et maksta kätte oma Igavese Presidendi ja riigi asutaja Kim Il-sungi mälestuse rüvetamise eest.

Pyongyangi ärritas Lõuna-Korea presidendi Lee Myung-Baki tehtud avaldus, milles ta hindas möödunud kuul ebaõnnestunud Põhja-Korea raketikatsetuse maksumuseks 850 miljonit dollarit ning kritiseeris teravalt Kim Il-sungi sünniaastapäevale pühendatud propagandaüritusi. Lee arvates võinuks nälgiv riik raha kulutada vilja ostmiseks.

Ka täna kordas Lee oma varasemat seisukohta, leides, et Põhja-Korea juhtkond võiks ähvarduste asemel keskenduda oma näljaste elanike elu parandamisele.

«Me ei taha Põhja-Koreaga sõjaliselt võistelda. Me peame võistlema selle nimel, et rahvas saaks rõõmsamini elada,» märkis Lee. «Samas anname me tugeva vastuse ega tolereeri ühtki provokatsiooni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles