Olav Ehala: eelistan filme vaadata televiisorist

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Olav Ehala
Helilooja Olav Ehala Foto: Postimees

Eesti helilooja Olav Ehala ütles Tartus toimuval filmipeol, et temale meeldib filme vaadata televiisorist, sest siis saab helitugevust ise reguleerida.

Ehala tõstis enda lemmikfilmidena esile teosed, mida ta nägi noorpõlves: «Vallatud kurvid» ning animafilmid nagu näiteks «Väike motoroller», kus oli Arvo Pärdi muusika.

«Mul on see muusika siiamaani meeles, kuigi filmi pole keegi aastakümneid näinud,» põhjendas Ehala. «Kuid noorepõlves nähtud jääb rohkem meelde.»

Ehala lisas, et väga armsad filmid on ka nii «Kevade» kui ka «Suvi» ning «Viimne reliikvia» oli omas ajas väga oluline.

«Samuti «Hullumeelsus». Olin siis suhteliselt noor, kuid see jättis mulle tugeva mulje, kuigi ehk ei osanud kõigest aru saada, hilisemal ajal olen hakanud väga seda filmi hindama,» selgitas Ehala.

Ehala sõnul pole ta paljusid uuema aja filme näinud, sest ta eelistab filme vaadata televiisorist, kus ta saab helitugevust ise reguleerida – kinos seda võimalust pole.

««Sügisball» muidugi ja «Somnambuul» uuematest. Päris naljakas film oli «Kormoranid», mis ei saanud head kriitikat - eks ta piiri peal ole,» sõnas Ehala.

Ehala tõstis lisaks esile Marianna Kaati dokfilmi «Tööpealkiri imelaps», mis räägib Alex Priorist, kes läks 14-aastaselt Peterburi konservatooriumi õppima kompositsiooni ja dirigeerimist.

Filmimuusikast tõstis Ehala esile «Viini Postmargi», kus oli Jaan Räätsa muusika.

«See mulle õudselt meeldis, Jaan ise ütleb, et talle ka väga meeldib ja toob seda oma loomingust esile,» selgitas Ehala.

Ehala lemmiktegelased on aga «Kapsapea» triloogiast.

«Nii Pliuhkam kui ka ajakirjanik Harrisson, kes sarnaneb Harrison Foridga, need on toredad tegelased,» sõnas Ehala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles