Ukraina süüdistas Euroopa liidreid lugupidamatuses spordi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Tõmošenko.
Julia Tõmošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina välisministeerium süüdistas esmaspäeval Euroopa Liidu liidreid «võltsis manipuleerimises» ja «lugupidamatuses spordi vastu», kui levisid uudised, et mitmed riigijuhid kavatseva boikoteerida jalgpalli EMi.

«Sport on sport ja poliitika on poliitika. See pole mitte midagi muud kui üks suur ja võlts manipuleerimine,» hurjutas välisministeeriumi eestkõneleja Oleh Vološin.

Vološini sõnul ei tähenda taoline käitumine Ukraina võimuesindajatele mitte kõigevähematki, kuid kahjustab kahtlemata sporti ja meistrivõistlusi.

«Kui liidukantsler Merkel ja teised Euroopa poliitikud ei saabu kohale oma võistkonna mängu vaatama, siis ei boikoteeri ega solva nad mitte president Janukovitšit, vaid oma riigi meeskonda,» rääkis Vološin.

Vähemalt viie Euroopa Liidu liikmesmaa riigipead ei osale mure tõttu Ukraina vangistatud ekspeaministri Julia Tõmošenko tervise pärast ka eelseisval Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tippkohtumisel Jaltas. Ukraina välisministeeriumi esindaja sõnul on Austria, Tšehhi, Saksamaa, Itaalia ja Sloveenia riigipea Kiievile teatanud, et ei osale 11.-12. mail tippkohtumisel. Välisministeeriumi esindaja lisas, et tõenäoliselt ei osale kohtumisel ka Eesti president.

«Teavitame sellest aegsasti kõiki, et keegi sellest sensatsiooni ei teeks,» ütles Vološin. Ministeeriumi esindaja keeldus seostamast riigipeade tulemata jätmist Tõmošenkoga, kuid ei osanud anda ka ühtki teist põhjendust.

Ukraina välisministeerium avaldas esmaspäeval ühtlasi lootust, et Saksa ajakirjanduse teated, nagu kaaluks kantsler Angela Merkel vastuseks Ukraina ekspeaministri Julia Tõmošenko vangistusele jalgpalli EMi «poliitilist boikotti», ei vasta tõele.

«Tahaksime uskuda, et see on vaid meediamüra. Sama juhtus Saksa presidendiga, kes ei kavatsenudki osaleda Kesk-Euroopa tippkohtumisel, kuid ei tühistanud visiiti poliitilistel kaalutlustel, nagu väitsid eelmisel nädalal mõned meediaväljaanded,» ütles Ukraina välisministeeriumi esindaja Vološin.

«Meile ei meeldiks mõelda, et Saksa riigiametnikud on suutelised elustama külma sõja aegsed meetodid ja üritama muuta sporti poliitika pantvangiks,» rääkis ta.

Vološin lisas, et mõne aasta eest, kui väljendati tõsist kahtlust Ukraina võimekuse kohta Euro 2012 korraldada, oli ajakirjandus täis spekulatsioone selle üle, et Saksamaa sooviks meistrivõistlusi endale.

Saksa ajakirjandus teatas eelmisel nädalal, et kantsler Merkel kaalub EMi «poliitilist boikotti», kui Tõmošenkot enne mängude algust ei vabastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles