Jonas Tarm pälvis USA autorikaitseühingu ASCAP heliloomingu auhinna

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jonas Tarm
Jonas Tarm Foto: Mike Canale

Eestist pärit Jonas Tarmile omistati USA autorikaitseühingu ASCAP maineka noorte heliloomingukonkursi auhind.

Teosega «Kaks pala viiulile ja klaverile» oli 18-aastane Jonas Tarm üks 29st esikohta jaganud võitjast sellel tunnustatud USA üleriigilisel konkursil, kuhu tänavu oli esitatud üle 700 teose. Konkursil võivad osaleda noored heliloojad kuni 30. eluaastani ja Tarm oli noorimate võitjate seas.

Tarmile koos teiste Morton Gouldi-nimelise noore helilooja auhinna võitnutega antakse rahaline auhind üle ASCAP’i süvamuusikaauhindade tseremoonial New Yorgis 24. mail.

100-aastasel ASCAPil on üle 360 000 heliloojast ja muusikakirjastajast liikme. Varasemate ja praeguste liikmete hulka on kuulunud kõik Igor Stravinskyst ja Leonard Bernsteinist ansambliteni the Rolling Stones ja the Beatles.

Tänavusi võitjaid välja kuulutades sõnas ASCAPi president Paul Williams, et tänase võistluse andekad noored heliloojad esindavad meie süvamuusika helget tulevikku.

Tarm, kes on ka silmapaistev viiuldaja, kolis vanemate Eve ja Michael Tarmiga Eestist Ameerika Ühendriikidesse 10-aastasena. Ta lõpetab tänavu Highland Pargi Keskooli ja Chicago Muusikainstituudi andekaid noori ülikooliks ettevalmistava programmi Akadeemia ning asub seejärel õppima New Englandi Konservatooriumis Bostonis, kuhu ta sel kevadel vastu võeti.

Ta võidupala esiettekanne oli aasta alguses Chicago klassikaraadios WFMT viiuldaja Laura Parki ja pianist Matthew Hagle’i esituses. Hagle on Tarmi kompositsiooniõpetaja.

Tarm õpib viiulit Portugali viiulivirtuoosi Gerardo Ribeiro käe all.

Sel aastal on Tarm võitnud veel mitu olulist heliloomingukonkurssi Ameerika Ühendriikides, nende seas esikoha Ameerika Üleriigilise Muusikaõpetajate Assotsiatsiooni (MTNA) üleriigilisel konkursil, Illinois’ Osariigi Muusikaõpetajate Assotsiatsiooni (IMEA) konkursil ja Chicago Muusikainstituudi poolt korraldataval konkursil Generation Next.

Chicago Muuusikainstituudi Akadeemiaprogrammi direktor James Setapen ütles hiljutises intervjuus ETV-le, et kui mõelda Beethovenile, Mozartile või Niels Gadelele siis neil kõigil on oma eripärane hääl. Jonasel hakkab see kujunema välja juba nii noores eas ja see on ebatavaline. «Tavaliselt see hakkab heliloojal kujunema, juhul kui tal on annet, alles 20ndates või 30ndates eluaastates.»

Dr. Mark George, Chicago Muusikainstituudi President lisas samas saates, et Jonas on väga loov noor helilooja. «Ta on tehniliselt väga võimekas erinevates stiilides ning nii suudab ta tuua esile asju, mis inimesi mõjutavad ning kutsuvad neis esile erinevaid meeleolusid ja tundeid. Meie õpetajad ja õpilased tunnevad Jonast väga andeka noormehena.»

ASCAPi tänavuse konkursi kohtunikud olid heliloojad Samuel Adler, Eve Beglarian, Yotam Haber, Tamar Muskal , Roberto Sierra, Augusta Read Thomas ja Randall Woolf.

Aastaauhind on nimetatud Pulitzeri auhinnaga pärjatud helilooja ja endise ASCAPi presidendi Morton Gouldi järgi.

Tarmi võidupala ning muud heliloomingut saab kuulata Chicago klassikaraadio WFMT kodulehel. See on Tarmi heliloomingule pühendatud tunniajase saate viimane pala. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles