Uuring: vähemused ei saa enda kohta kirjutatud artiklites sõna

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele.
Kunagise «Erinevus rikastab» kampaania plakatid, mis pöörasid tähelepanu erinevatele vähemustele. Foto: TTÜ

Eestis elavad vähemusgrupid ei saa reeglina enese kohta kirjutatud artiklites sõna, neid mütologiseeritakse ning mõnede ka Eestis esindatud vähemusgruppide kohta saame infot peamiselt välismeediast tõlgitud artiklitest, selgus värskest uuringust.

«Päevalehtedes ja portaalis Delfi möödunud aasta juulist käesoleva aasta märtsi keskpaigani ilmunud artiklite monitooringust selgus, et kõigest vähem kui kümnendikus vähemustest kirjutatud artiklitest leiab ka vähemuse esindaja enda kommentaari,» ütles projekti Eesti koordinaator, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika professor Raivo Vetik.

«Samuti ilmneb monitooringust, et ehkki enamiku artiklite tonaalsus on neutraalne, siis asetavad nad siiski sageli vähemusi negatiivsesse konteksti. Samuti on endiselt küllalt levinud eelarvamuslikke ning poliitiliselt ebakorrektseid vähemuste nimetamise viise,» lisas Vetik.

Uuring on osa rahvusvahelisest meediamonitooringu projektist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles