Uuring: Eesti murekoht on koolitüdrukute tervisekäitumine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased koolimajas
Õpilased koolimajas Foto: Andres Haabu

Täna avaldatud rahvusvahelise kooliõpilaste uuringu raportis nähtuvad positiivsed muutused õpilaste hinnangutes oma tervisele ja eluga rahulolule, murettekitav on aga kasvav ülekaalulisuse probleem ning tütarlaste tervisekäitumine. Märkimisväärselt kasvab end purju joonud noorte hulk.

Täna avalikustati 2009/2010. õppeaastal läbiviidud rahvusvahelise kooliõpilaste tervisekäitumise uuring (HBSC), milles analüüsiti uuringus osalenud riikide 11-, 13- ja 15-aastaste kooliõpilaste tervise ja tervisekäitumise andmeid.

Õpilaste eluga rahulolu jätkas tõusutrendi: üle keskmise oli eluga rahul 89 protsenti Eesti 11-15-aastastest poistest ja 86 protsenti tüdrukutest. Eestis oli eluga rahulolu suurem kui teistes Balti riikides, aga madalam kui Soomes (15-aastased soomlased olid edetabelis 3., Eesti 8. kohal).

Oma tervist hindas väga heaks 32 protsenti poistest ja 27 protsenti tüdrukutest, mis on paari protsendi võrra madalam kui 2006. aastal.

Ülekaalulisus on tõusutrendis nii Baltimaades kui ka mujal uuringus osalenud riikides. Eestis oli 2010. aastal ülekaalulised või rasvunud 17 protsenti 11-15-aastastest poistest ja 11 protsenti samas vanuses tüdrukutest. Veel 2006. aastal olid need tulemused vastavalt 12 ja 7 protsenti. Seejuures on Eesti 15-aastaste õpilaste ülekaalulisus teinud teiste riikidega võrdluses kõige enam suurenenud.

Eesti noorte alkoholitarvitamises ja suitsetamises on toimunud väike langus poiste arvelt. Kui 15-aastaste poiste regulaarse suitsetamise näitaja on alates 2001. aastast langustrendis, siis tütarlaste hulgas püsinud samal tasemel.

Alkoholi iganädalane joomine on alates 2001. aastast langustrendis 11- ja 15-aastaste poiste ja tüdrukute seas; 13-aastaste vanuserühmas aga avaldub langustrend vaid poistel, tüdrukute iganädalane alkoholitarvitamine on püsinud kolmes viimases HBSC uuringus samal tasemel (8 protsenti).

Noored joovad tihti end purju

Kui regulaarse alkoholitarvitamise tabelis on Eesti 11- ja 15-aastased 2010. aastal tabeli lõpuosas (39 riigi seas vastavalt 31. ja 27.) ja 13-aastased on 15. kohal, siis tõsiseks probleemiks on kõikides Balti riikides purju joomine, millega oleme kuue esimese riigi hulgas.

Kaks või enam korda on purju joonud 18 protsenti 13-aastastest ja 45 protsenti 15-aastastest õpilastest. Võrreldes 2001. ja 2006. aastaga on kaks ja rohkem kordi purju joonud õpilaste osakaal Eestis vähenenud, erandiks on 13-aastased tüdrukud, kellel purju joomine on tõusutrendis.

13-aastaselt või varem oli esmakordselt purju joonud 27 protsenti poistest ja 21 protsenti tüdrukutest.

Uuringut viiakse läbi iga nelja aasta järel enamikus Euroopa riikides ja Põhja-Ameerikas, viimases osales 41 riiki. See annab laiahaardelise ülevaate noorukite tervise ja heaolu kohta. Eestis läbiviidud uuringu pikem raport ilmub suve lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles