Pensionide kojukande rahast on puudu kolm miljonit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud pensionärid pidid selle kuu alguses postiljoni ootamise asemel ise pangaautomaadist pensioni välja võtma.
Paljud pensionärid pidid selle kuu alguses postiljoni ootamise asemel ise pangaautomaadist pensioni välja võtma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi kulul pensionide kojuviimise rahast on puudu umbes kolm miljonit, kust see raha leitakse, pole veel teada.

Selle aasta 11 kuuks ehk veebruarist kuni detsembrini on riigi kulul pensionide kojukandeks ette nähtud 8 miljonit krooni, teatas sotsiaalkindlustusamet.

Kui palju aasta jooksul tegelikult kulub, on praegu raske prognoosida, sest veebruarikuus laekub veel avaldusi ja lahendatakse vaideid.

«Tõepärased andmed selguvad hiljemalt märtsi esimesel nädalal, kuid tõenäoliselt jääb olemasolevatest vahenditest puudu ligikaudu 3 miljonit,» sõnas sotsiaalkindlustusameti pressiesindaja Elve Tonts.

Milliselt eelarverealt see raha leitakse, amet ei täpsustanud, öeldi vaid, et lisaraha taotletakse sotsiaalministeeriumi kaudu.

Kui algselt arvestas sotsiaalministeerium, et riigi kulul viiakse pension edaspidigi tasuta koju 12 000 inimesele, siis 1. veebruari seisuga oli selliseid inimesi 14 942.

Tasuta pensioni kojukandest keeldumise otsuse oli vaidlustanud 1154 eakat, 814 vaiet on lahendatud vaidlustanu jaoks positiivselt. 43 eakat oli saanud eitava vastuse ja 297 avalduse suhtes pole veel otsust langetatud.

Sotsiaalkindlustusameti teatel saab üldjuhul pensioni riigi kulul kojukandmise otsuse teha kuni üheks aastaks. Pensioniamet võib teha otsuse pikema kehtivusajaga, kui selleks on mõjuvad ja objektiivsed põhjused.

Eelmisel aastal maksis riik Eesti Postile pensionide kojukande ja postkontorist kättesaamise eest ligi 40 miljonit krooni.

Kui seaduse muudatust ei oleks rakendatud, siis oleks esialgse prognoosi kohaselt kulunud Eesti Posti vahendusel pensionide kättetoimetamisele üle 42 miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles