Saaremaa paistab silma aktiivsete talgulistega

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügi.
Prügi. Foto: Kristjan Teedema

5. mail toimuvale talgupäevale on tänaseks end registreerinud juba ligi 11 000 inimest. Kui praegu on kirjas 1100 talgut, siis kümnendik neist toimub Saaremaal.

«Talguid on meie kodulehele üles pandud juba tublisti rohkem kui eelmisel aastal,» rääkis talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür. Kodulehele kirja pandud 1100 talgut on Tüüri sõnul talgulistele justkui ettepanekud, mida võiks üheskoos laupäeval ära teha.

«Arvuliselt on talguid kõige rohkem Harjumaal, aga kui vaadata suhtes elanike arvuga, siis tundub, et talgupealinn on meil sel aastal Saaremaa,» sõnas Tüür. «Ta on ka varasematel aastatel väga aktiivne olnud, aga täna oli lõunase seisuga Saaremaal üles pandud üle 110 talgu.»

Tüür märkis, et numbrid ei ole tegelikult kõige tähtsamad, vaid tore on see, et talgupisik ja harjumus üheskoos elukeskkonna jaoks panustada, levib järjest enam.

«Kui 2008. aasta talgutel tegid kõik üle Eesti üht tööd, siis alates 2010. aastast on see järjest laienenud ja kõik talgud on oodatud,» rääkis Tüür. «Selge, et mõnel pool on prügi probleemiks ja seda koristatakse, aga on ka kevadisi korrastustöid.»

Ta tõi veel näiteks, et tehakse korda mälestisi, kirikuid, koole, lasteadu ja mänguväljakuid.

«Remonditakse, värvitakse, tehakse turvalisemaks, pannakse uut liiva,» loetes Tüür.

On ka täiesti tubased talgud – mõned talgulised on pannud kirja, et teevad ühiselt suppi ja jagavad seda lähedal töötavatele talgulistele.

«Sellise üheskoos tegemise päevaga avarduvad järjest inimeste ideed ja mõtted,» sõnas Tüür, lisades, et näiteks eelmisel aastal kogusid vabatahtlikud maha langenud puid ja jämedamat võsa ja jagasid neile, kel oli küttepuudest puudus. «Kellelgi ei tohiks olla põhjust, et ei leia oma kodukandist midagi huvitavat.»

Talgupäev toimub 5. mail ning ennast või talguid saab registreerida Teeme Ära koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles