The Sun: Atlandi ookeanis põrkasid kokku kaks tuumaallveelaeva

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti allveelaev HMS Vanguard.
Briti allveelaev HMS Vanguard. Foto: Wikipedia.org

Briti ajalehe The Sun andmetel põrkasid Atlandi ookeanis kahe nädala eest kokku Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa tuumalõhkepeadega varustatud allveelaevad.

Kõmulehe andmetel põrkasid kokku brittide HMS Vanguard ja prantslaste Le Triomphant, mis mõlemad said intsidendis ka kannatada. Samas teated tuumarelvade purunemise kohta puuduvad, vahendas AFP.

Tabloidi teatel on Ühendkuningriigi üks neljast pidevalt valves ja täisrelvastuses tuumaallveelaevast HMS Vanguard viidud parandustöödeks Šotimaale.

Alus on varustatud tuumalõhkepäid kandvate Trident–tüüpi ballistiliste rakettidega, mille laskeulatus on 8000 kilomeetrit. Raketid on valmistatud USAs, kuid tuumalõhkepead on seejuures Briti päritolu. 

The Suni andmetel viibis allveelaevade pardal kokku umbes 250 meremeest ning õnnetus juhtus 3. või 4. veebruaril.

Ühendkuningriigi kaitseministeeriumi esindajad võimalikku kokkupõrget kommenteerida ei soovinud, kuid nende kinnitusel on tuumaohutus üks prioriteete.

Veebruari alguses teatas Prantsusmaa kaitseministeerium, et riigi üks neljast pidevalt meredel patrullivast ja rünnakuvalmis tuumaallveelaevast Le Triomphant põrkas sukeldudes kokku tundmatu esemega. 138-meetrine allveelaev naasis kohe Prantsusmaa loodeosas Île Longue´s asuvasse baasi.

Prantsusmaa kaitseministeeriumi teatel sai intsidendis viga allveelaeva sonar, kuid meeskonnale ja tuumareaktoritele kokkupõrge ohtu ei kujutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles