Demokraatide Ühendus nõuab Ansipilt piirikaubanduse kohta aru

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inara Luigas.
Inara Luigas. Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Riigikogu Demokraatide Ühendus esitas täna peaminister Andrus Ansipile arupärimise piirikaubanduse kohta.

Ühenduse liige Inara Luigas märkis arupärimist tutvustades, et kui kaks aastat tagasi ütles Ansip riigikogu ees, et piirikaubandus on küllalt levinud nähtus ka mujal Euroopa Liidus ning selle täielik lõpetamine pole võimalik ega kindlasti ka mõistlik, siis täna on valitsus silmitsi piirikaubanduse kui probleemiga.

Rahandusministeerium otsib praegu võimalusi, kuidas piirata mootorikütuse sissevedu Venemaalt ja koos sellega maksudest kõrvalehiilimist.

«Peame tunnistama, et suurem osa illegaalsest kütusest tuuakse riiki sisse hulgi, mitte väikeste Passatite paakides ning selle legaliseerimiseks töötavad mitmed skeemid,» ütles Luigas. «Valitsuse ettepanekul on tõstetud mitmeid kordi mootorkütuse aktsiise, mis on samuti põhjustanud erinevusi kütuste hindades riikide vahel ning soodustanud piirikaubandust.»

Demokraatide ühenduse liikmed soovivad teada, kui palju lisaraha on laekunud riigieelarvesse alates 2009 aastast, arvestades aktsiisilaekumise ja kütuse tarbimise suhet ning kas aktsiisitõusud on ennast õigustanud.

Ühenduse liikmed leiavad, et arvestades, et piiriäärsete alade majanduslik ja sotsiaalne olukord on Eesti keskmisest halvem, on piirikaubandusest tulenev tulu paljudele peredele ainuke äraelamise võimalus.

«Kas piirikaubanduse piiramisel on kavas välja töötada piiriäärsete regioonide majandusliku elavdamise kava, mis kindlustaks elanikele töökohad ja annaks neile inimväärse sissetuleku?» küsivad Demokraatide Ühenduse liikmed arupärimises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles